Politiek

„Nederland moet scholen beschermen”

DEN HAAG (ANP). Hoe voorkomt het ministerie van Defensie dat tijdens militaire missies zoals in Mali, Irak en Syrië scholen en universiteiten worden getroffen? Dat wil de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) graag weten.

9 March 2016 06:50Gewijzigd op 16 November 2020 02:00

In oorlogsgebieden zijn scholen vaak een doelwit. Een jaar geleden ging Nederland op een conferentie in Oslo akkoord met een verklaring om het recht van kinderen op onderwijs tijdens gewapende conflicten te verzekeren. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) beloofde toen zich in te zetten voor de praktische uitvoering hiervan. Maar volgens HRW heeft „het ministerie van Defensie nog geen stappen aangekondigd om dergelijke maatregelen uit te voeren of ze op te nemen in haar doctrine, opleiding of dagelijkse praktijken”.

De afgelopen tien jaar zijn in zeker dertig landen onderwijsinstellingen en hun leerlingen systematisch aangevallen. Scholen worden gebruikt als kazerne, wapenopslagplaats of martel- of detentiecentrum. In landen waar oorlog of conflicten woeden gaan bijna vijftig miljoen kinderen niet naar de lagere of middelbare school.

Ook moet Nederland zich binnen de EU en NAVO meer inzetten voor deze zaak. „Nederland heeft een lange geschiedenis als hoeder van internationale normen op het gebied van de bescherming van burgers, en dient nu opnieuw leiderschap te tonen om ervoor te zorgen dat het recht op onderwijs niet sneuvelt in gewapende conflicten”, stelde Anna Timmerman van HRW woensdag.

Haar organisatie is een campagne begonnen om Nederlanders te laten zien hoe belangrijk veilige scholen zijn in oorlogsgebieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer