Binnenland

Student slaapt liever uit dan te protesteren

UTRECHT. Het loopt niet storm op Utrecht CS. Studenten lijken net iets liever uit te slapen dan te protesteren tegen plannen van de NS om hen buiten de spits te laten reizen.

8 March 2016 11:48Gewijzigd op 16 November 2020 01:59
beeld ANP
beeld ANP

Studenten zijn boos. Hun ongenoegen richt zich deze keer op de NS. „We worden opnieuw gepakt”, klaagt Jeroen van Essen (22), tweedejaars culturele antropologie, in een kille stationshal op Utrecht CS. „Eerst neemt de overheid veel studenten hun studiefinanciering af, nu mogen we niet meer reizen in de spits. Raar plan.”

Studenten hebben vandaag een ludieke actie gehouden door bewust in de spits de trein te nemen. Het protest richt zich tegen NS-plannen om universiteiten en hogescholen te vragen colleges naar de avonduren te verschuiven. De spoorwegen proberen daarmee de drukte in de avondspits te verminderen.

Het studerend deel der natie keert zich tegen zo’n verschuiving. Ze vrezen bijvoorbeeld hun bijbaantje –niet zelden nodig om hun studie te bekostigen– te moeten opgeven. Op Facebook hebben zich vooraf 27.500 mensen aangemeld voor de actie NK-treinreizen. Een petitie op internet tegen de NS-plannen is ruim 40.000 keer ondertekend. Genoeg om het onderwerp als burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer te plaatsen.

Iets na negenen verzamelt zich een handvol studenten op Utrecht CS. Vrolijk uitgedost. Volgens afspraak gekleed in rood-wit-blauw. Of oranje. „NS moeten hun probleem niet oplossen over de rug van één groep”, vindt Van Essen, gehuld in oranje kostuum. Het NS-plan is „de omgekeerde wereld”, verzucht Rosalie Hulshof (20), derdejaars digitale media en communicatie. „De NS moeten zich aanpassen aan het onderwijs.”

Initiatiefnemer Jasper ter Veld –wit shirt, oranje strop– wappert met een driekleur. Waar de massaal aangemelde studenten blijven? „Geen idee.” Hij sluit niet uit dat velen toch net iets meer waarde hechten aan hun warme bed dan aan de vroege protestactie in de kille ochtend. Hij houdt vol. „Het protest leeft enorm.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer