Hongarije vetoot luchtbrug migranten Turkije
BRUSSEL (ANP). Hongarije is tegen het plan om vluchtelingen die in Turkse kampen verblijven, op te nemen. Een woordvoerder van de Hongaarse premier Viktor Orban liet dat maandagavond weten. Orban vergadert in Brussel met zijn andere Europese collega’s over een gezamenlijke oplossing met Turkije van het migratievraagstuk.
De Turkse premier Ahmet Davutoglu legde maandag tijdens een lunchoverleg onder meer op tafel dat Europese landen geregistreerde en erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen hervestigen. Turkije is dan onder meer bereid om alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa maken terug op te nemen.
Of deze ‘1-op-1’-uitwisseling niet in strijd is met Europese (mensen)rechten is de grote vraag.
Het doel van deze plannen, die zondagavond voor het eerst werden besproken tussen Davutoglu, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte, is het verdienmodel van de mensensmokkelaars kapot te maken. De boodschap aan de migranten is dat een vlucht naar Europa alleen kan op een legale, gecontroleerde manier. Zij moeten op voorhand worden ontmoedigd hun geld en leven in de waagschaal te leggen voor een oversteek naar Europa.
Verder zou de EU niet 3 maar 6 miljard euro aan steun beschikbaar moeten stellen om de situatie van de vluchtelingenkampen in Turkije te verbeteren. Turkije wil daarnaast dat Turken sneller visumvrij naar Europa kunnen reizen en dat de onderhandelingen over toetreding tot de EU worden versneld.
„Hongarije heeft het plan om direct vluchtelingen te hervestigen uit Turkije gevetood”, luidde de boodschap van Orbans woordvoerder. De afwijzing van deze ‘luchtbrug’ symboliseert de verdeeldheid in Europa hoe om te gaan met de komst van grote groepen migranten.
Bronnen rond het overleg laten ondertussen weten dat een alomvattend akkoord er maandagavond waarschijnlijk niet meer in zit. De voorstellen van Davutoglu roepen veel vragen op, die niet direct allemaal kunnen worden beantwoord, zo klinkt het. Wel behoort een deelakkoord nog tot de mogelijkheden, aldus een ingewijde.