Binnenland

Topman energiebedrijf Delta stapt op na tumult over salarisverhoging

Topman Arnoud Kamerbeek van het Zeeuwse energiebedrijf Delta stapt op. Dat meldt de PZC zaterdag. Kamerbeek krijgt een vertrekpremie van 8 ton mee. De positie van Kamerbeek was onhoudbaar geworden toen bekend werd dat hij vorig jaar een salarisverhoging van 120.000 euro kreeg. Personeel van Delta en de Staten van Zeeland vonden dat onaanvaardbaar.

Jan Dirk van Scheyen
5 March 2016 16:23Gewijzigd op 16 November 2020 01:57
beeld ANP
beeld ANP

Komende maandag worden de aandeelhouders van Delta ingelicht over de vertrekregeling die de raad van commissarissen met Kamerbeek trof, aldus de PZC. Die regeling zou minder hoog uitvallen dan Kamerbeek wilde. De algemeen directeur had tijdens de weken durende onderhandelingen ook nog een flinke langetermijnbonus geëist.

Kamerbeek kwam in de problemen toen begin februari bekend werd dat zijn salaris in 2015 ten opzichte van het jaar daarvoor met 120.000 euro was verhoogd van 400.000 naar 520.000 euro. Provinciale Staten waren woedend en eisten in een motie unaniem dat de regeling werd teruggedraaid. Kamerbeek weigerde aanvankelijk afstand te doen van de verhoging. Deze zou bij zijn aanstelling zijn afgesproken. Maar door alle kritiek zagen de commissarissen zich genoodzaakt Kamerbeek voor de keus te stellen: genoegen nemen met minder of opstappen.

De aandeelhouders (provincie en Zeeuwse gemeenten) zijn vrijdag ingelicht over de jongste ontwikkelingen. In dat besloten overleg zouden aandeelhouders er hun ongenoegen over hebben geuit dat ze vorig jaar niet door president-commissaris Cees Maas zijn geïnformeerd over de beslissing om Kamerbeek de salarisverhoging toe te kennen. De Delta-aandeelhouders kunnen Maas niet naar huis sturen, in geval van een eventuele vertrouwensbreuk kan alleen de voltallige raad van commissarissen worden weggestuurd.

Ook bij het personeel van Delta viel de salarissprong van Kamerbeek helemaal verkeerd. „Onverstandig en niet uit te leggen aan het personeel”, oordeelde de centrale ondernemingsraad (COR) van het energieconcern begin vorige maand in een intern bericht. Ook al zou die dan bij Kamerbeeks benoeming zijn afgesproken, de COR vond de stijging een brug te ver nu Delta op het punt staat te worden opgedeeld als gevolg van de wettelijk verplichte splitsing in een energieproductiebedrijf en netwerkbedrijf. Die operatie kost mogelijk honderden arbeidsplaatsen.

„Dit is niet uit te leggen aan de medewerkers”, aldus de ondernemingsraad. „Die zitten al jaren zo goed als op de nullijn.” Delta staat er op dit moment niet goed voor. De resultaten staan behoorlijk onder druk door de lage elektriciteitsprijs, waardoor het opwekken van energie minder oplevert. Het bedrijf moet met gemeenschapsgeld overeind worden gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer