Kerk & religie

„Religie steeds belangrijker in Israëlisch-Palestijnse conflict”

BETHLEHEM. In het Israëlisch-
Palestijnse conflict neemt religie een steeds belangrijkere plaats in. De vierde conferentie ”Christ at the Checkpoint” (CATC), die het Bethlehem Bijbel College volgende week organiseert, staat dan ook in het teken van het thema ”Evangelie tegenover religieus extremisme”.

Van onze correspondent
4 March 2016 20:59Gewijzigd op 16 November 2020 01:56
De derde CATC-conferentie in Bethlehem in maart 2014. beeld Alfred Muller
De derde CATC-conferentie in Bethlehem in maart 2014. beeld Alfred Muller

Op de vierdaagse CATC-conferentie die maandag in Bethlehem begint, worden ongeveer 500 deelnemers uit 20 landen verwacht. Op de sprekerslijst staan naast de 23 Palestijnse en buitenlandse christenen 2 Israëlische Messiasbelijdende Joden.

De reden om de conferentie te houden, is dat het Israëlisch-Palestijnse conflict in zijn gecompliceerdheid nog steeds bestaat, aldus de website van de conferentie. Sinds de vorige conferentie in maart 2014 is de situatie zelfs verslechterd. „Het religieuze aspect van het conflict, dat in het verleden geen primaire kwestie vormde, is meer uitgesproken geworden. We zien een duidelijke toename in religieus extremisme, in het bijzonder in de Joodse en de islamitische gemeenschappen in ons gebied, en in mindere mate in de christelijke gemeenschap in het Westen. Wij, als evangelisch christelijke gemeenschap in Palestina, voelen meer dan ooit een urgente en relevante noodzaak om deze kwesties aan de orde te stellen.”

Koninkrijk

Eerdere CATC-conferenties werden gehouden in 2010, 2012 en 2014. De conferentie wil evange­licalen uitdagen om hun verantwoordelijkheid te nemen en om vanuit het onderwijs van Jezus over het Koninkrijk van God te helpen het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen. Het doel dit jaar is de opkomst van religieus extremisme in christendom, judaïsme en islam te bestuderen. De deelnemers willen onderzoeken wat de Bijbel te zeggen heeft over religieus extremisme.

Kritiek

Messiasbelijdende Joden en christenen die sterk pro-Israël zijn, leverden in het verleden kritiek op de conferenties, omdat die anti-Israëlisch zou zijn en er de vervangingsleer (de kerk is in de plaats van Israël gekomen) zou worden verkondigd. Een van de nevendoelen dit jaar is echter het oprichten van een platform voor de ontmoeting en dialoog met christenzionisten.


Zie ook:

„Onze kritiek op beleid Israël is geen antisemitisme”, Reformatorisch Dagblad (14 maart 2014)

„Conferentie in Bethlehem propaganda”, Reformatorisch Dagblad (12 maart 2014)

Verhit debat over conferentie Bethlehem, Reformatorisch Dagblad (5 maart 2014)

Conferentie over christenen en checkpoints, Reformatorisch Dagblad (8 maart 2012)

Verontrusting over congres Bethlehem, Reformatorisch Dagblad (23 februari 2012)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer