Binnenland

Ouderen hebben koudwatervrees voor technologie

HELMOND. Karel zet nog koffie met een keteltje water. Piet doet al zijn bankzaken op de iPad. Een eensluidend antwoord op de vraag welke voorzieningen ouderen omarmen, bestaat niet. Dat werd gisteren duidelijk tijdens een kennismiddag over ouderen en technologie in Helmond.

4 March 2016 17:51Gewijzigd op 16 November 2020 01:56
beeld ANP
beeld ANP

De senioren Karel en Piet beantwoordden gisteren, samen met de leeftijdsgenoten Corrie en Ria, voor een volle zaal in de Cacaofabriek in Helmond vragen over de iPad en het halsalarm, een noodmelder die mensen om hun nek kunnen hangen. Waar de een van de hoed en de rand wist, bleek een ander zo groen als gras. Deze diversiteit kwam ook naar voren toen het al dan niet willen gebruiken van dergelijke apparatuur aan de orde kwam.

„De antwoorden van deze ouderen bevestigen de conclusies van ons onderzoek. Mantelzorgers en zorgverleners bedenken allerlei oplossingen. Ze geven een oudere een mobieltje, zorgen voor een halsalarm of schaffen een tablet aan”, vertelde drs. Sebastiaan Peek gisteren in de Cacaofabriek. „Er bestaat geen garantie dat apparaten gebruikt gaan worden.”

Peek is de drijvende kracht achter ”Langer thuis, wat haal je in huis: acceptatie van technologie door ouderen”, een project dat de Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven samen met diverse partners opzette. Gistermiddag presenteerde Peek, docent en onderzoeker aan deze hogeschool, de onderzoeksresultaten.

Vertrouwde omgeving

Ouderen wonen langer thuis dan vroeger, mede vanwege het feit dat zij minder snel een indicatie voor een plek in een zorgcentrum krijgen. De gedachte is dat technologie eraan bij kan dragen dat zij langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven.

Peek: „Senioren denken daar soms anders over. Als wij een halsalarm adviseren, kan iemand het bijvoorbeeld toch bij de vertrouwde telefooncirkel houden.”

In het kader van het project bezochten onderzoekers tussen 2012 en 2015 zo’n vijftig 70-plussers. Ze gingen na welke technische apparaten deze mensen in huis hadden en in hoeverre ze deze gebruikten. Daarnaast wilden ze weten wat ouderen van technologie vinden. Er kwam uit het onderzoek naar voren dat senioren graag zo lang mogelijk voor zichzelf zorgen en hechten aan keuzevrijheid.

Peek stuitte ook op koudwatervrees voor technische apparaten. „Familieleden spelen een grote rol bij de aanschaf, het instellen en het gebruik van bijvoorbeeld een mobieltje.” De onderzoeker waarschuwde niet in het wilde weg (zorg)apps en programma’s te ontwikkelen en ze aan ouderen op te dringen. „Het zegt onvoldoende dat iemand zijn computer gebruikt om te mailen en te skypen. Soms wil hij het daar bij laten en niet gaan telebankieren.”

Wat niet is, kan komen, merkte Frank Verbeek van softwareontwikkelaar Gociety Solutions op. Hij verhaalde hoe Max (95) dankzij de eenvoudiger bediening van zijn mobieltje nu in een familie whatsappgroep zit en het heerlijk vindt om ook zo op de hoogte te blijven van het wel en wee van zijn kinderen en kleinkinderen.

Zelfredzaamheidbox

Volgens Peek spelen eerdere ervaringen met apparatuur een rol bij de acceptatie van technologie door senioren. Nawelle Sabir van Savant Zorg vertelde in dit kader dat deze zorgaanbieder de zogeheten Zelfredzaamheidbox ontwikkelde. „Ouderen kunnen hieruit gratis hulpmiddelen lenen en uitproberen.”

Peek: „Al tijdens de ontwikkeling van apparatuur moeten we ons afvragen wat eraan bijdraagt dat ouderen die apparatuur accepteren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer