Binnenland

Dorenbos: Veel mensen vinden abortus niet gewoon

HILVERSUM. „Het Nederlandse volk is gehersenspoeld: we moeten abortus gewoon vinden. En toch blijkt dat veel mensen er maar niet aan kunnen wennen.”

L. Vogelaar
4 March 2016 14:22Gewijzigd op 16 November 2020 01:55
Protest tegen een abortuskliniek in Houten. Beeld ANP
Protest tegen een abortuskliniek in Houten. Beeld ANP

Die conclusie trekt drs. L. P. Dorenbos, voorzitter van de stichting Schreeuw om Leven, uit de reacties op het onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van de SGP uitvoerde naar de opvattingen over abortus. Daaruit bleek dat velen voor meer zorgvuldigheid rond abortus zijn, maar aanscherping van de regels afwijzen.

„De proabortuslobby dacht dat de discussie voorbij was en dat alleen enkele conservatieve krachten nog tegen het doden van ongeboren leven zijn. De reacties uit dat kamp zie ik als verlegenheidsretoriek. Men kan niet uitstaan dat zo’n onderzoek wordt uitgevoerd. De negatieve gedachten over abortus leven echter breed.”

Dorenbos merkt dat bijvoorbeeld op de Huishoudbeurs. „Dat doen we al jaren. De eerste keer dachten we de wind van voren te krijgen. Maar onze foetusmodelletjes waren niet aan te slepen; we hebben er duizenden uitgedeeld. We laten gewoon zien hoe een ongeboren kind eruitziet. Er komen drommen mensen voorbij die nauwelijks weten hoe abortussen worden uitgevoerd. Je hoeft vaak niet lang te praten en dan blijkt al dat ze het verschrikkelijk vinden wat er gebeurt.”

De Tweede Kamer sprak gisteren over de invoering van de NIPT-test, waarmee het syndroom van Down bij ongeboren kinderen sneller kan worden opgespoord. Dorenbos noemt het „schandalig” dat minister Schippers de test nog dit jaar wil invoeren. „Van de kinderen met down wordt 80, 90 procent al geaborteerd. Dat moeten er blijkbaar nog meer worden. Die doodscultuur stuit mensen tegen de borst.”

Dorenbos is net terug uit Amerika. „Elk jaar neem ik daar deel aan de Mars voor het leven. Als je dan die honderdduizenden deelnemers –het zijn er elk jaar meer– overziet, denk ik: we moeten de moed niet opgeven. Blijf meedoen aan de strijd voor het leven. Meer dan de helft van de Amerikanen is prolife. In Nederland zijn er ook meer mensen tegen abortus dan we soms denken. Er doen opvallend veel jongeren mee aan de marsen voor het leven. En jonge gezinnen. Ouders maken zich zorgen over de ethiek van de samenleving waarin hun kinderen opgroeien.”

Kerkmensen zijn wel tegen abortus, maar meedoen aan acties is voor velen een gepasseerd station, constateerde Dorenbos gisteravond. „Toch krijg je veel verblijdende reacties. Wat de SGP-jongeren doen: fantastisch! En daarnaast zie je de trouw van de ouderen. Vanmorgen zei een man van 86 nog tegen me: „We bidden elke dag voor u.” En ik sprak een jonge moeder die zo blij was dat ze haar kind toch had gehouden. Vanmiddag sprak ik met twee mannen die in Friesland een boerderij willen kopen om er moeders in nood op te vangen.”

In de Verenigde Staten nam Dorenbos de afgelopen weken deel aan de gebedswake bij het hooggerechtshof, dat een beslissing moet nemen over de strengere regels die de staat Texas voor de abortuspraktijk heeft opgesteld. „Tien dagen lang, 24 uur per dag, hebben tegenstanders van abortus er gebeden. We mogen elkaar ook in Nederland wel aanvuren om meer te bidden.”

Uit de reacties die Dorenbos op zijn verzet tegen de abortuspraktijk krijgt, spreekt „haat tegen prolife, haat tegen God. Demonische krachten proberen iedereen die voor God opkomt de mond te snoeren. Zo’n houding alleen al is het bewijs dat God sterker is, hoe ze ook tekeergaan. Als je die haat ziet, ben je met ontferming bewogen. Daarom moeten we op de knieën, met een diep verlangen naar een omkeer die God alleen kan geven. Dat is onze missie. Als het gebed een grotere plaats krijgt, komt er een opwekking. Dan schreeuwt Nederland om leven. God is de Sterkste, Hij kan dat geven. Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Laten we daar nu al mee bezig zijn. Ik ben niet overoptimistisch, maar ik weet wel dat de Heere dingen kan veranderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer