Europarlement ontstemd over fraude–aantijgingen
Europarlementariërs zijn ontstemd over hun Oostenrijkse collega Hans–Peter Martin. Die beweert in de Duitse krant Bild te beschikken over 7200 vermeende gevallen van onregelmatigheden, zoals collega’s die onterecht presentiegeld opstrijken. Martin noemt daarbij echter geen namen.
De europarlementariërs betreuren dinsdag de indruk die hierdoor ontstaat, ruim twee maanden voor de verkiezingen. „Laat Martin met feiten komen, dan kunnen we daarop ingaan", zei een woordvoerder van de Nederlandse PvdA–delegatie. De fractie zegt zelf een strak controlesysteem te hanteren. „Wie zou rommelen, krijgt het dan eerst met de eigen fractie aan de stok".
De Britse socialistische europarlementariër McNally zegt dat de Oostenrijker geobsedeerd is door de presentielijsten. Hij zou weinig anders doen dan collega’s controleren „Jammer dat zo veel aandacht gaat naar een ondermaats presterende parlementslid. Hij heeft zijn kiezers bedrogen die dachten op een volksvertegenwoordiger te kiezen."
Fraude is al langer een gevoelig thema bij Europese instellingen. Parlementariërs hebben de laatste jaren al meer controles ingebouwd op bijvoorbeeld vergoedingen voor de reis– en verblijfkosten. Vorig najaar was nog veel ophef over onrechtmatigheden bij Eurostat, het Europese statistisch bureau.
Volgens een dinsdag aangenomen rapport is in 2002 voor 2,2 miljard euro aan fraude ontdekt, 35 procent meer dan het jaar ervoor. Van dit bedrag is inmiddels 80 miljoen euro teruggevorderd. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, had in 1999 gezegd geen fraude en bedrog meer te tolereren. Daarvan is weinig terecht gekomen, concludeert het rapport. „De Europese Commissie laat bij de bestrijding van onregelmatigheden en bedrog een warboel zonder weerga achter".