Kamer: Geen informatie GBA naar kerk
DEN HAAG. Kerken en andere religieuze gemeenschappen mogen in de toekomst niet langer informatie over hun leden ontvangen vanuit de gemeentelijke basisadministratie (GBA).
Dat sprak de Tweede Kamer dinsdag uit door een motie van D66-Kamerlid Koser Kaya te aanvaarden. Alleen CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen.
Op dit moment krijgen zeven kerkgenootschappen en religieuze organisaties informatie van de burgerlijke gemeenten als hun leden verhuizen, trouwen, kinderen krijgen of overlijden. De informatie verloopt via de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA). De burgerlijke gemeente kan niet zien wie bij welk kerkgenootschap staat ingeschreven. De SILA verspreidt de informatie naar de aangesloten kerken. In totaal staan er 5,7 miljoen mensen geregistreerd bij de stichting.
Of er daadwerkelijk een eind komt aan deze service van gemeenten aan kerken, valt nog te bezien. Het kabinet kan redenen hebben om bepaalde moties niet uit te voeren. De verantwoordelijke bewindsman voor dit dossier is minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij heeft tijdens een debat over dit onderwerp, eind vorig jaar, laten weten dat hij weinig zin heeft deze motie uit te voeren. Enkele jaren geleden deed de Kamer ook een poging om deze dienstverlening aan de kerken te stoppen. Ook toen verzette de bewindsman zich ertegen.
Overigens krijgen ook andere organisaties met een maatschappelijk belang, zoals pensioenfondsen en zorgverzekeraars, informatie van gemeenten als er mutaties te melden zijn van hun cliënten. Deze gegevensverstrekking mag wel doorgaan.