AP: Taliban overdreven aantal burgerslachtoffers
De verdreven Taliban-machthebbers hebben het aantal burgerslachtoffers van de Amerikaanse bombardementen in Afghanistan sterk overdreven. Het dodental ligt niet in de duizenden, maar in de honderden, concluderen journalisten van Associated Press uit een eigen onderzoek.
De verslaggevers bekeken ziekenhuisstaten, gingen naar plaatsen waar bombardementen waren geweest en interviewden getuigen en overheidsfunctionarissen. Na een telling kwamen zij op een voorlopig slachtofferaantal van rond de 500-600. Twee onafhankelijke Afghaanse organisaties en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bereiden eigen onderzoeken voor en de verwachting is dat zij op een hoger aantal uit zullen komen. De Afghaanse regering en de Amerikaanse overheid voeren geen tellingen uit.
Afghaanse journalisten zeiden tegen hun AP-collega’s dat de Taliban opdracht hadden gegeven het aantal slachtoffers van bombardementen systematisch te overdrijven. Alleen al in de eerste drie weken van de oorlog, die in oktober begon, kwamen de Taliban op 1500 burgerslachtoffers.
De gouverneur van de provincie Kandahar, Gul Agha, heeft gisteren het nachtelijk uitgaansverbod voor de stad Kandahar met onmiddellijke ingang opgeheven. Dat is voor het eerst in meer dan twintig jaar.Volgens de gouverneur is de veiligheidssituatie in Kandahar sterk verbeterd. „De inwoners van Kandahar hebben vanaf het begin samengewerkt met het nieuwe bestuur. Zij hebben veel wapens vrijwillig overhandigd en daarom bestaat er geen noodzaak meer voor een nachtelijk uitgaansverbod”, aldus Agha.
Agha zei verder dat zeker vijftien kopstukken van de Taliban onderhandelen met de autoriteiten in de zuidelijke provincie Kandahar over hun mogelijke overgave. Onder de Taliban is een aantal leden van de voormalige regering. Taliban-leider mullah Omar zou niet tot de groep behoren.
Volgens Agha hebben zijn medewerkers een belangrijke rol gespeeld bij de besprekingen over de overgave van de voormalige Taliban-minister van Buitenlandse Zaken, Wakil Ahmed Muttawakil. De Taliban-minister gaf zich vrijdag over aan de autoriteiten en werd daarna overgedragen aan de Amerikaanse troepen. Muttawakil heeft zijn medewerking aan het nieuwe Afghaanse regime toegezegd.
Het onderwijsprogramma dat door een internationale hulporganisatie sinds een maand in Kabul wordt aangeboden aan meisjes, is een groot succes. Dat heeft de organisatie Caritas International gisteren gemeld. De hulp is samen met het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gefinancierd.
Zo’n 10.000 meisjes nemen dagelijks deel aan de lessen. De kinderen zijn zeer enthousiast en gemotiveerd om de stof die zij gemist hebben in te halen, zo heeft de leider van het programma, Reiner Höchst, maandag laten weten. Meisjes mochten onder het Taliban-regime niet naar school. Een klein deel volgde sporadisch clandestiene lessen.