Binnenland

Wrijving in raad rond moskee Schoonhoven

LEKKERKERK. Principiële argumenten van SGP om –als enige fractie– tegen de realisatie van een moskee in Schoonhoven te stemmen, hebben dinsdagavond in de raad van Krimpenerwaard voor forse wrijving gezorgd tussen de SGP en andere partijen, met name D66.

Van onze correspondent
2 March 2016 07:03Gewijzigd op 16 November 2020 01:51
beeld ANP
beeld ANP

De visie van SGP Krimpenerwaard leidde twee weken terug al tot ophef in de media, na een blog van PvdA-fractievoorzitter Geleijnse. Hierin schreef Geleijnse „diep geschokt” te zijn vanwege uitspraken van SGP-raadslid Koelewijn tijdens een commissievergadering. De SGP’er had verklaard dat zijn fractie uit Bijbelse overwegingen tegen de realisatie van een moskee zou stemmen: „De enige mogelijkheid van vergeving ligt in Christus.”

Gisteravond ging D66-voorman Bening hierop in. „Mijn partij respecteert zo veel mogelijk het standpunt van andere partijen. Maar soms is er een standpunt waar zelfs D66 geen respect voor kan opbrengen.” Dat de SGP op grond van levensovertuiging tegen de komst van een moskee stemde, vond hij onacceptabel. „Helaas kunnen wij hier juridisch niets tegen doen: volksvertegenwoordigers hebben meer vrijheden dan gewone burgers.”

De PvdA sloot zich aan bij D66, meldde raadslid Goudriaan. Ook Gemeentebelang Schoonhoven reageerde kritisch. Andere partijen, waaronder de coalitiegenoten van de SGP –Gemeentebelang Krimpenerwaard, VVD en ChristenUnie–, wensten de discussie te beperken tot de technische aspecten van het voorstel. Dat behelsde de wijziging van het bestemmingsplan om de realisatie van een moskee mogelijk te maken in een leegstaand schoolgebouw in Schoonhoven. De Marokkaanse El-Hoedamoskee huist nu nog in een houten keet naast het pand.

SGP-fractievoorzitter Van der Ham ging echter uitvoerig in op de argumenten van zijn fractie, en de kritiek hierop. Hij stelde hierbij dat voor zijn partij de godsdienstvrijheid niet ter discussie stond – het verwijt van vooral D66 en PvdA. „De SGP houdt zich verre van aantasting van het geweten van mensen.” Desondanks heeft de overheid rechten om beperkingen te stellen aan de invloeden van andere culturen op het publieke domein, stelde hij, gezien de invloeden van de protestants-christelijke cultuur op Nederland. „Natuurlijk levert dat spanningen op met grondrechten, maar daar heeft elke partij mee te maken. Zo schrijft de landelijke D66 dat ze de zogenoemde ”weigerambtenaar” heeft uitgebannen. Dat zijn niet mijn woorden.”

De overtuiging van Christus’ unieke verzoeningswerk raakt het hart van overtuiging van de SGP-raadsleden, vervolgde hij. „En dan is het onmogelijk om die overtuiging niet aan anderen te gunnen.” De SGP’er citeerde hierbij onder meer het eerste deel van de Apostolische Geloofsbelijdenis.

Gemeentebelang Schoonhoven bekritiseerde zijn betoog. Van Buren: „Een catechisatieles vind ik niet passend in de raadszaal.” D66’er Bening vroeg hierop SGP-wethouder Neven naar zijn standpunt. Neven reageerde: „Ik heb een boek geschreven met als titel ”De zaligheid is in geen ander”. Ik deel de overtuiging van Van der Ham.” De hierop geuite vrees van D66 dat de portefeuille jeugd en onderwijs bij hem niet in veilige handen was, weersprak Neven. „Als wethouder dien ik heel de gemeente. Ik ga voor al het onderwijs in de hele Krimpenerwaard.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer