Christelijke groep in Groot-Brittannië pleit voor Brexit
LONDEN. Enkele Britse christelijke opinieleiders hebben een groep gevormd die campagne voert voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (Brexit) omwille van een christelijk Europa.
Adrian Hilton, conservatief en schrijver van de invloedrijke blog Archbishop Cranmer, en Giles Fraser, links-georiënteerd en priester van de kerk van St. Mary Newington, in Zuid-Londen, leiden de campagne van de groep, die ”Christians for Britain” heet.
In een soort geloofsbelijdenis op haar website zegt de groep onder meer te geloven in een Europa als een geografische eenheid, „geworteld in diverse historische, culturele en religieuze identiteiten, maar bij uitstek gebaseerd op de fundamentele waarden van het christendom.” Het Verenigd Koninkrijk beschouwt ze als „een organische eenheid van diverse volkeren die vrijmoedig gezamenlijk streven naar algemeen welzijn, op geestelijk en politiek en moreel gebied.”
Volgens Christians for Britain is de EU, waarvan aanvankelijk was gezegd dat ze de essentiële nationale soevereiniteit niet zou uithollen, inmiddels omgevormd tot een politieke unie. Alle Britten zijn nu aan de wetten en verordeningen van deze unie onderworpen en ze kunnen die niet veranderen. „Wij moeten uit de EU stappen om onze democratie te herstellen, de politieke verantwoordelijkheid te versterken en te waarborgen dat onze kinderen en kleinkinderen opgroeien in een vrij land, een rechtsstaat.”
Giles Fraser, die staat in de traditie van linkse Labourpolitici als Tony Benn, zegt dat zijn pro-Brexitstandpunt voortvloeit uit zorgen over de erosie van de Britse soevereiniteit. Tegenover Christian Today vergeleek hij Brexit met de Reformatie: „De Reformatie was een Brexit. We wilden niet in theologische opzicht geregeerd worden vanuit Rome. En ik wil niet politiek geregeerd worden vanuit Brussel.” Volgens Fraser hebben zijn redenen om voor een Brexit te zijn, niets te maken met de economie of met migratie. „Ik wil dat we meer vluchtelingen verwelkomen. Het gaat mij speciaal over vertegenwoordiging en democratie.”
Adrian Hilton erkent dat de kerkelijke machthebbers over het algemeen liever willen dat Groot-Brittannië in de EU blijft. Ook de minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, aartsbisschop Paul Gallagher, heeft aangegeven dat het bestuur van de Rooms-Katholieke Kerk er zo over denkt. Maar Hilton is van mening dat Europa te veel wetten heeft die wel gelden voor de Britten, maar waarover ze geen zeggenschap hebben gehad.
Volgens Hilton, die de natiestaat beschouwt als de beste manier om de wereld te ordenen, is het huidige Europese systeem onrechtvaardig en niet geschikt voor alle landen. Daardoor kan het onnoemelijk leed veroorzaken.
Wat Christians voor Britain betreft luidt de boodschap: weg uit de EU. „Ons wordt verteld dat er grote risico’s kleven aan weggaan. In werkelijkheid zijn de risico’s van blijven veel groter.”