Brussel bezorgd over Nederlandse arbeidsmarkt
BRUSSEL (ANP). De almaar stijgende langdurige werkloosheid in Nederland en de groeiende verschillen tussen tijdelijk en vast werk zijn zorgwekkend. Dat stelt de Europese Commissie in een vrijdag gepubliceerd rapport over de Nederlandse economie.
Afgelopen jaar werden in Nederland weer banen gecreëerd en nam de werkloosheid verder af. Het aantal langdurige werklozen bleef echter groeien, terwijl de werkgelegenheid vooral toenam door de aanwas van tijdelijke contracten en zelfstandigen.
De doorstroom van tijdelijk naar vast werk is daarbij beperkt, waardoor volgens Brussel het risico van „arbeidsmarktsegmentatie” ontstaat. De verschillen tussen vast en flexibel worden dan steeds groter, waardoor steeds meer problemen ontstaan. Zo kan het stelsel van sociale voorzieningen onder druk komen te staan doordat zelfstandigen vaker onderverzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Ook bouwen ze vaak minder pensioen op dan werknemers in loondienst.
De commissie wijst verder op de relatief hoge schuldenlast van Nederlanders, die vooral komt door hoge hypotheken. De maatregelen die zijn genomen op de huizenmarkt, zoals de beperking aan de hypotheekrenteaftrek, zijn volgens de commissie „nog steeds ontoereikend”.
De hervormingen op de huizenmarkt gaan ook te langzaam. Volgens de commissie moet het tempo worden opgevoerd om de financiële veerkracht van huishoudens te vergroten en de verstoring van de huizenmarkt te beperken.