Koning bij herdenking Februaristaking
AMSTERDAM. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander is donderdag voor de 75e keer de Februaristaking van 1941 herdacht. Tijdens een ceremonie bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam stonden vele mensen stil bij het enige massale openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa.
Burgemeester Eberhard van der Laan zei in zijn toespraak dat de Februaristaking Amsterdammers trots mag stemmen, maar alleen als het leed van de Joden niet wordt vergeten.
„Die trots is ook vandaag gebonden aan medemenselijkheid. Als de stakers empathie toonden onder het juk van terreur, dan moeten wij nu zeker in de bres springen voor een ander, in volle vrijheid. Anders is onze trots op de stakers misplaatst.”
Acteur Joost Prinsen las vier gedichten voor en acteur Thomas Spijkerman zong een lied. Na de toespraken begeleidde de koning oud-stakers bij het leggen van de eerste krans bij de Dokwerker. Ook bezocht hij op het plein een openluchtfototentoonstelling. Na afloop sprak Willem-Alexander onder het genot van een bekertje chocolademelk na met theatermakers van de voorstelling Staakt!!, die is gebaseerd op de Februaristaking. Hij vroeg hen hoe jongeren doorgaans op de theatervoorstelling reageren.
Tijdens de staking op 25 februari 1941 legde het trampersoneel het werk neer uit verzet tegen de razzia’s, waarbij 427 Joodse mannen door de Duitse bezetter werden opgepakt en afgevoerd. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. De actie sloeg ook over naar andere plaatsen in de omgeving, zoals Utrecht, Hilversum en de Zaanstreek.
Eerder op de dag stonden alle trams, bussen en metro’s in Amsterdam om 11.00 uur één minuut stil ter herinnering aan de Februaristaking. Ook de veerponten lagen een minuut stil. Van der Laan sprak de passagiers in de tram toe via een intercom.
Het vervoersbedrijf GVB stond stil bij de belangrijke rol van de medewerkers van de toenmalige Gemeentetram. „De medewerkers van de Gemeentetram kwamen met gevaar voor eigen leven op voor allen die vervolgd werden”, zegt GVB-directeur Alexandra van Huffelen. „Dat is heldhaftig en bewonderenswaardig. Hun gedachtegoed moeten wij omarmen en hun verzet tegen onrecht voortzetten.”