Kerk & religie

Kerk in Turkse Bursa hoeft toch niet dicht

BURSA. De overheid in de Turkse stad Bursa heeft dinsdag een bevel tot sluiting van het enige kerkgebouw in de stad ingetrokken.

Redactie kerk
25 February 2016 11:00Gewijzigd op 16 November 2020 01:43
De ”Franse Kerk” in Bursa. beeld Mustafa Duman
De ”Franse Kerk” in Bursa. beeld Mustafa Duman

De Oost-Turkse stad telt ruim 2,8 miljoen inwoners en één christelijk kerkgebouw dat actief wordt gebruikt. Het godshuis, dat in de volksmond bekendstaat als de ”Franse kerk”, wordt gebruikt door vier verschillende denominaties: Latijns-katholieken, Duits-katholieken, oosters-orthodoxen en protestanten.

Vorige week donderdag kregen de kerkleiders van de Turkse monumentendienst te horen dat het gebouw uiterlijk dinsdag ontruimd moest worden. Later werd deze termijn met drie dagen verlengd tot vrijdag.

Dinsdag kondigden de lokale overheid en de monumentendienst echter aan dat de christenen het kerkgebouw kunnen blijven gebruiken, zo meldde de christelijke nieuwsdienst World Watch Monitor woensdag.

Volgens Ismail Kulakcioglu, voorganger van de protestantse gemeente, had het bevel tot ontruiming te maken met de vernieuwing van de vergunning voor het kerkgebouw. De burgerlijke gemeente reageerde aanvankelijk positief op de aanvraag van de kerken. Binnen de lokale overheid was er echter weerstand tegen de christenen, aldus Kulakcioglu.

De voorganger ontving de afgelopen dagen veel steunbetuigingen van lokale burgers en plaatselijke en landelijke media, zo meldt de Engelse nieuwssite Christian Today op basis van een zegsman van de christelijke mensenrechten­organisatie Middle East Concern…

De kerk in Bursa werd rond 1885 gebouwd voor Franstalige christenen uit het Midden-Oosten. De vier gemeenten renoveerden het gebouw tussen 2002 en 2004. Ze zijn echter geen eigenaar van het godshuis.

Christenen en andere religieuze minderheden in Turkije zijn sterk afhankelijk van de goodwill van de overheid. Voor christelijke groeperingen is het erg moeilijk om een gebouw in bezit te krijgen. Ze krijgen vaak niet meer dan een tijdelijk recht om van een gebouw gebruik te maken. Om die reden maken vaak diverse gemeenten gebruik van één kerkgebouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer