Stappenteller voor jogger, koe en hond
BARCELONA - Op het Mobile World Congress in Barcelona zijn de smartphones dit jaar niet meer de grote publiekstrekkers maar draait het om al die andere apparaten die met elkaar en met internet verbonden zijn. De voorbeelden van dit zogenaamde “Internet of Things” liggen voor ‘t oprapen. Vorig jaar toonden veel fabrikanten al elektronische polsbanden met stappentellers en hartslagmeters, maar intussen bestaan daar allerlei varianten op.
Sinds begin dit jaar bevat de wereld meer simkaarten dan bewoners. Maar de in totaal 7,7 miljard mobiele verbindingen zijn bepaald niet gelijkmatig over de wereld verdeeld. Ze zijn in bezit van 4,7 miljard mensen, die een tweede of derde of vierde simkaart hebben: voor hun laptop, auto, fiets, hond of koe.
Auto’s met internetverbinding of andere slimme elektronica zijn al geruime tijd op de markt. Voor de fiets is dat nog minder algemeen. Garmin, het Zwitserse bedrijf dat bekend is van zijn navigatiesystemen, levert nu allerlei randapparatuur voor de fiets, zoals een camera op stuur of helm om alle beelden vast te leggen. De snelheidsgegevens van de fietscomputer en de hartslag van de fietser zijn in de video te monteren. De camera stuurt die via wifi naar de smartphone, waar de gebruiker ‘m naar zijn vrienden kan sturen.
Een bijzonder foefje zit in het achterlicht van de fiets: een sensor die een seintje naar de fietscomputer stuurt als een andere fiets in komt halen. De passant wordt dan zichtbaar in het navigatiescherm van de fietscomputer.
Elders op de beurs toont Thingworx een fiets met zeven sensoren. Ze meten de snelheid waarmee voor- en achterwiel en pedalen ronddraaien, de draaihoek van het stuur, het indrukken van de voorvork, de versnelling en de helling van de fiets. De fiets is niet ontwikkeld voor commerciële productie maar om te demonstreren wat de mogelijkheden zijn voor het verzamelen en uitwisselen van data. Die kunnen bijvoorbeeld diefstal of een ongeval registreren.
Het principe van meten en melden gaat ook op voor koeien. Het bedrijf Fujitsu heeft een enkelband voor koeien ontwikkeld die meet wanneer het dier tochtig is. Het apparaat werkt als een stappenteller en registreert wanneer de koe actiever wordt, een teken dat het dier tochtig is. Die periode begint vaak in de avond en duurt maar kort, twaalf tot achttien uur. De nieuwste stappentellers kunnen die periode heel nauwkeurig meten en sturen de data naar de smartphone van de boer. Het aantal geslaagde bevruchtingen is bij deze bedrijven met 70 procent toegenomen. De enkelband is ‘modder-proof’ en hoeft pas na vijf jaar een nieuwe batterij.
Ook voor honden zijn er stappentellers, zo bleek in de stand van het Koreaanse SK Telecom. Dit bedrijf presenteerde een halsband die via GPS registreert waar een hond of kat zich bevindt, maar die ook alle bewegingen van het dier bijhoudt. Heeft de eigenaar weinig trek om nog een rondje extra te lopen en komt het dier toch beweging te kort, dan is de Friendsbot een hulpje: een elektronische en programmeerbare bal die snel rondjes draait en lichtsignalen geeft om de hond uit te dagen.