Binnenland

Hoornbeeck pioniert in Gouda

Een witte vlek, vonden ze op het Hoornbeeck College. In Gouda was wel een reformatorische school voor voortgezet onderwijs, het Driestar College, maar geen mbo-college van dezelfde snit. Maar in die leemte is voorzien. Het Hoornbeeck opende dit cursusjaar in de kaarsjesstad zijn zesde vestiging. „Het zijn hier allemaal pioniers.”

Evert van Dijkhuizen
23 February 2016 21:53Gewijzigd op 16 November 2020 01:41
Mark van Winkelen (l.), directielid, en Gert van Veldhuizen, locatiemanager, in competitie met studenten van het Hoornbeeck College in Gouda. „Omdat iedereen hier een nieuwe start maakt, mag iedereen over alles meepraten.” beeld RD, Anton Dommerholt
Mark van Winkelen (l.), directielid, en Gert van Veldhuizen, locatiemanager, in competitie met studenten van het Hoornbeeck College in Gouda. „Omdat iedereen hier een nieuwe start maakt, mag iedereen over alles meepraten.” beeld RD, Anton Dommerholt

Vanbuiten is het gebouw een vierkanten doos. Veel ramen, maar als de zon schijnt en de rolluiken zitten dicht, oogt het als een bastion. Binnen is alles anders. Een ruime aula, vrolijke kleuren, veel licht. En prikkelende spreuken op de muren. ”Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal”. Of deze: ”Wie rijk wil zijn, moet zijn vermogen vermeerderen, maar zijn hebzucht verminderen”.

Binnen zitten Mark van Winkelen, directielid belast met huisvestingszaken, en Gert van Veldhuizen, locatiemanager in Gouda. Ze zijn verbaasd. „We hebben dit eerste jaar al 300 studenten. Komend jaar verdubbelen we. Dit hadden we niet verwacht.”

Of Gouda de zustervestiging in Rotterdam aan het leegzuigen is? Van Winkelen: „Dat willen we juist. We hebben in Rotterdam een groot huisvestingsprobleem. Door de vestiging in Gouda hebben we in Rotterdam nu honderd studenten minder. Gouda is echter ook aantrekkelijk voor jongeren uit plaatsen zoals Katwijk en Lisse. Ze zouden anders wellicht naar seculiere mbo-scholen in de buurt zijn gegaan.”

Of ze daar zuur kijken naar het Hoornbeeck? Van Winkelen: „We hebben vooraf met ze overlegd. Ze reageren loyaal. Natuurlijk doet het verlies van studenten pijn. Maar we hebben goede afspraken gemaakt. Wij nemen alleen eerstejaarsstudenten aan. Jongeren die al op een ander mbo-college zitten, moeten daar blijven. We zijn collegiaal en willen onze bijzondere positie niet verkwanselen door als een piraat overal studenten weg te pikken. Bovendien heeft het Hoornbeeck een gesloten toelatingsbeleid. Op onze school zitten alleen jongeren met een reformatorische achtergrond.”

Krachttoer

Het in orde maken van het gebouw was een krachttoer. Van Veldhuizen: „Het was een kantoorpand met verschillende gebruikers, onder wie kunstenaars. We konden er op 1 juni in, op 1 september moest het klaar zijn. We hebben er voor 3 ton aan vertimmerd. Er moesten lokalen komen, een aula, werkruimten. Kortom: het moest van een kantoor een school worden. Er is verder voor 6 ton geïnvesteerd in meubilair, computers, installaties en netwerken, en 1 ton in extra personeel. Totaal 1 miljoen euro.”

Van Winkelen: „Het bedrag voor extra personeel, daar hebben we ons in verslikt. We hadden meer mensen nodig dan we dachten. Daar staat tegenover dat we dit pand vijf jaar huren voor 750.000 euro. Een concurrerende prijs, dankzij het feit dat een kwart van de kantoorruimte in deze stad leegstaat.”

De helft van de 45 docenten in Gouda komt van de locatie Rotterdam. Van Winkelen: „Niemand is gedwongen om te verkassen, maar zo’n operatie geeft wel reuring. Je laat collega’s en studenten achter met wie je een band hebt. Voor sommigen was het een soort rouwproces.”

Van Veldhuizen: „Omdat iedereen een nieuwe start maakt, mag iedereen over alles meepraten. Dat geeft de mogelijkheid om allerlei zaken, ook het lesprogramma en de leerboeken, weer eens kritisch te bekijken. Zo was een collega ontevreden over de methode voor ondernemersvaardigheden. Hij maakte een nieuwe, presenteerde die in de sectorvergadering en kreeg een staande ovatie. Zijn methode wordt inmiddels op alle vestigingen gebruikt. We roepen docenten bewust op kritisch te zijn. En we zeggen: We denken hier in mogelijkheden. Dat moet tot de genen van deze locatie gaan behoren.”

Breed basispakket

Gouda biedt op dit moment tien opleidingen aan in de sectoren economie, welzijn en gezondheidszorg. „En we verzorgen de bbl-opleiding voor metaaltechniek en bouwkunde”, zegt Van Winkelen. „Dat doen we samen met het Driestar College. Daar bestond die opleiding al.”

Van Veldhuizen wil graag een breed basispakket aan opleidingen. „Dat is belangrijk voor de werving van studenten. Een wens is de opleiding voor doktersassistente. Die bieden als we Hoornbeeck nog nergens aan, maar er is veel behoefte aan. Net als aan de opleiding voor logistiek medewerker en ict-medewerker.”

Waar droomt het duo van? „Van een nieuw pand in Gouda waar alle studenten op termijn in kunnen. Misschien dat het er over vijf jaar staat.”


Wat vinden studenten van de nieuwe Hoornbeeckvestiging?

Geke Bulsink, 17, opleiding verpleegkundige niveau 4: „Het scheelt mij veel reistijd. Ik heb vorig jaar de opleiding voor verzorgende IG gedaan in Amersfoort. Dat was vijf kwartier met de trein. Nu fiets ik een halfuurtje. En het is een stuk goedkoper. De school in Amersfoort heeft wel een leuker gebouw: een oud klooster. De sfeer hier is goed, de lessen zijn fijn, maar we maken lange dagen. Ik heb net een vergadering met de klassenvertegenwoordigers gehad; je mag alles zeggen. Dat vind ik super. Ik zit in een klas met 26 studenten, maar alle lokalen zijn ingericht voor 25. Er zijn altijd een tafel, stoel en een computer te weinig. Wie als laatste binnenkomt, is de klos.”

Wim Slingerland, 17, opleiding junior accountmanager niveau 4: „Ik woon in Gouda en ben vandaag lopend gekomen. Straks heb ik autorijles; ik word op school opgehaald en thuis afgezet. Als deze school er niet was geweest, had ik naar Rotterdam gemoeten. Het Hoornbeeck is een goeie school. Veel leraren komen uit de praktijk. Van hen leer je meer dan van docenten die alleen de theorie kennen. Jammer dat de computers zo traag zijn. Even iets opzoeken lukt niet; trek er maar een kwartier voor uit. En je kunt niet met je mobieltje op wifi. Daar moet je eerst een code voor vragen, maar die verandert elke maand.”


Wat vinden docenten van de nieuwe Hoornbeeckvestiging?

Mirjam Nieuwenhuis, docent Nederlands: „Ik werkte eerder op de locatie in Rotterdam. Dat was vanuit mijn woonplaats Lisse soms anderhalf uur met de auto, door de files. Nu ben ik met drie kwartier in Gouda. De sfeer hier is goed, de lijntjes zijn kort omdat het een kleine school is. Alles is letterlijk binnen handbereik. Iedereen denkt: we moeten het met elkaar gezellig maken. Dit is een soort gouden jaar waar ik zo veel mogelijk van wil genieten. We gaan weer groeien; volgend jaar is er een tweede locatie in Gouda nodig. Het zal dan moeilijk zijn om de sfeer van nu vast te houden.”

Frans-Jan Hertog, docent Nederlands en pedagogiek: „Ik heb zestien jaar in Rotterdam gewerkt. Vanuit mijn woonplaats Moerkapelle is dat 35 tot 40 minuten met de auto. Nu fiets ik in dezelfde tijd naar Gouda. Ik heb wel wat achtergelaten in Rotterdam; had last van heimwee. Collega’s met wie ik lang samenwerkte, zie ik niet meer. Ook mijn mentorgroep niet. De vestiging in Rotterdam is groot: 1600 studenten. Ik gaf les in drie verschillende gebouwen; moest veel heen en weer lopen. Nu heb ik een eigen lokaal. We zijn hier allemaal pioniers, omdat je met elkaar iets nieuws begint. Toch is Gouda nu al een volwaardige locatie. Er gaan echt niet allerlei dingen mis omdat we net zijn gestart. Er gaat juist heel veel goed.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer