Bekeringsaantallen roepen vragen op
Tijdens de synode van de Württembergse landskerk in Duitsland is een controverse ontstaan over het al dan niet noemen van het aantal bekeringen als gevolg van evangelisatiewerk.
Aanleiding was volgens de Duitse persdienst Idea een mededeling van de organisatie voor jeugdevangelisatie JesusHouse, dat ongeveer 5000 mensen in de de leeftijd van 15 tot 25 jaar besloten hadden om als christen te gaan leven. Dit zou zijn gebeurd tijdens de vijfdaagse manifestatie Mitte März (Midden Maart). Van de 420.000 bezoekers zou 30 procent geen christen geweest zijn. De organisatie van de manifestatie wil deze boodschap per satelliet laten horen op 730 plaatsen in Duitstalig Europa.
Synodelid Martin Bauch noemde zulke succesmeldingen als theologisch bedenkelijk. In het christelijk geloof zijn bekeringen immers vrucht van de Heilige Geest. Ze moeten niet misbruikt worden om de kwaliteit van een bijeenkomst te bewijzen. Volgens Bauch dwingt JesusHouse met de mededeling ook andere kerken en organisaties om bekeringsaantallen te noemen.
Landsbisschop Gerhard Maier is het niet eens met Bauch. Hij vindt het verheugend dat zo veel jongeren zich lieten uitnodigen tot een leven met Christus. Volgens anderen weten de organisatoren van JesusHouse meer dan wie ook dat mensen slechts door het werk van de Heilige Geest tot geloof komen. Bovendien worden ook andere kerkelijke statistieken niet als onaanvaardbaar beschouwd.