Buitenland

VS en Rusland willen bestand in Syrië

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA). In Syrië moet met ingang van zaterdag 27 februari een staakt-het-vuren ingaan. Dit staat in een gezamenlijke Amerikaans-Russische verklaring die maandag door Washington is verspreid. Het bestand moet gelden voor alle strijdende partijen die hebben aangegeven dat ze er aan meedoen. Op 26 februari moet voor het middaguur (in Damascus) duidelijk zijn welke partijen de wapens neerleggen. De Russische president Vladimir Poetin noemde het „een serieuze stap naar het stoppen van het bloedvergieten”.

22 February 2016 17:18Gewijzigd op 16 November 2020 01:39
Homs. Beeld AFP
Homs. Beeld AFP

Alleen zal er voor extremisten van Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra Front hoe dan ook geen bestand zijn. Deze twee zijn door de Veiligheidsraad van de VN als terroristisch bestempeld. In de strijd tegen IS zijn Washington en Moskou bondgenoten. Rusland is een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad en heeft eind september militair ingegrepen om hem voor de ondergang te behoeden. De Verenigde Staten behoren tot de felste tegenstanders van Assad.

Het bestand zal moeten worden nageleefd door Assad en door rebellen. Het is nog onduidelijk hoe de twee grote mogendheden de vele strijdende partijen tot een wapenstilstand bewegen. Het tijdelijke staakt-het-vuren zou moeten leiden tot gesprekken tussen regering en rebellen en tot meer humanitaire hulp.

Voorzitter Khaled Khoja van een overkoepelend orgaan van opposanten van Assad, de Nationale Coalitie, zei dat het de bedoeling is dat het bestand in eerste instantie twee weken duurt. De door Saudi-Arabië gesteunde rebellen van het Hoge Onderhandelingscomité (HNC) stemmen onder voorwaarden in met het plan, zei HNC-woordvoerder Riyad Farid Hijab maandag. Volgens Hijab kan het bestand worden gerealiseerd met behulp van „internationale garanties”.

Een andere belangrijke partij, Turkije, heeft het plan verwelkomd. De speciale Syrië-gezant van de VN, Staffan de Mistura, ziet met het bestand een kans op een snelle hervatting van het vredesoverleg.

Moskou en Washington willen dat een speciale bestandswerkgroep van de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG) op het bestand gaat toezien. Nederland is eerder deze maand lid van deze club geworden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer