Orde op zaken in Amsterdamse financiën
AMSTERDAM (ANP). Onvoldoende inzicht, niet genoeg controle, te veel eilandjes, een haperend computersysteem en te weinig betrokkenheid. Dat lijken belangrijke oorzaken waarom Amsterdam moeite heeft de financiële diensten op orde te krijgen. Of, zoals huidig wethouder financiën Udo Kock vorig jaar zei: Amsterdam is ‘onvoldoende in control’. De gemeente wil orde in de financiële perikelen scheppen. Belangrijke leidraad is het rapport van een gemeentelijke enquêtecommissie dat maandag verschijnt.
Inmiddels is de gemeente hard bezig de financiën weer op orde te krijgen, na kritische onderzoeksrapporten en enkele foutieve betalingen.
Eind 2013 ging Amsterdam in de fout met betalingen. Ruim 9000 minima kregen duizenden euro’s meer op hun rekening gestort dan de bedoeling was. Er werd 188 miljoen euro uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen. Na veel vijven en zessen kreeg de gemeente bijna het hele bedrag terug. Vorig najaar was het weer raak. Bedrijven en burgers kregen ten onrechte in totaal 580.000 euro. Ook mankeert er het een en ander aan het bepalen van de WOZ-waardes van huizen.
Een grote reorganisatie vorig jaar moet orde in de chaos scheppen. Zo kent de gemeente voor het eerst één begroting, in plaats van zestien verschillende. Een kleine 45 administraties worden samengevoegd tot één centrale boekhouding. Ook stelde de gemeenteraad een enquêtecommissie in, met CDA’er Marijke Shahsavari als voorzitter. De commissie deed bijna veertig openbare verhoren en sprak met vijftig mensen achter de schermen.