EU-deal moet Britse ja-campagne helpen
BRUSSEL (ANP). Groot-Brittannië heeft nieuwe voorwaarden gekregen voor zijn lidmaatschap van de Europese Unie. In juridische bindende en onomkeerbare teksten is de „speciale status” van de Britten in de unie geregeld, stelde de Britse premier David Cameron. Hij kondigde aan met „hart en ziel” campagne te gaan voeren om de Britse bevolking te overtuigen te stemmen lid te blijven van de unie. Die zijn nu aan zet.
„Ik houd niet van Brussel, ik houd van Groot-Brittannië”, zei Cameron. Maar hij denkt dat zijn land beter af en sterker is en meer kan betekenen binnen de Europese Unie. Cameron zei dat de gesloten deal een verbetering is en daarom adviseert hij de Britten te stemmen lid te blijven van de EU.
„Ik denk dat we Cameron een deal hebben gegeven die hem kan helpen om campagne te voeren om in de EU te blijven”, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Premier Mark Rutte noemde het akkoord „goed nieuws voor alle 28 lidstaten”. „Dit maakt de Europese Unie sterker.” De Nederlandse rol bij de totstandkoming van dit akkoord was klein. Rutte roemde EU-president Donald Tusk voor zijn onderhandelingswerk.
Cameron, die in vechtmodus naar Brussel kwam, wilde onder meer de toegang voor EU-burgers tot het Britse socialezekerheidssysteem bemoeilijken. Dat wordt toegestaan.
EU-landen mogen verder de hoogte van de kinderbijslag, voor kinderen die niet wonen in het land waar de ouder werkt, aanpassen aan de levensstandaard in het land waar het kind woont. Rutte zei dat het te vroeg is om te zeggen of Nederland dit ook gaat doen.
Op alle punten die Cameron aangepast wilde zien, zijn de andere 27 EU-landen hem tegemoetgekomen, maar dan moeten de Britten wel vóór stemmen. Wel waren daar uren van overleg voor nodig: het ‘Engels ontbijt’ werd uiteindelijk een laat diner. Merkel ging tussendoor zelfs een frietje eten bij een bekende Brusselse frietkraam.