Alcoholslot komt niet meer terug
Het alcoholslot in auto’s is verleden tijd. Het programma zal niet meer worden opgelegd, staat in een brief die minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) donderdag aan de Tweede Kamer heeft geschreven.
Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. De auto start niet als de bestuurder te veel heeft gedronken.
Voorheen legde het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zo’n slot op aan drankrijders. Dit viel onder het bestuursrecht en de veroordeelde kon daarvoor op vrijwillige basis kiezen. Maar de Hoge Raad en de Raad van State staken daar vorig voorjaar een stokje voor.
Het kabinet heeft onderzocht of ook de rechter een alcoholslot kan opleggen, maar dat zal niet zo snel gebeuren is de verwachting. Volgens Van der Steur betekent het eind van het alcoholslot dat de rechter voortaan eerder én langer een ontzegging van de rijbevoegdheid zal opleggen. Dan mag de betrokkene helemaal niet rijden. Van der Steur onderzoekt nog op welke manier dit rijverbod strenger kan worden gecontroleerd.
Sinds begin deze maand krijgen bestuurders die definitief zijn veroordeeld voor het rijden onder invloed een brief thuis. Daarin staat dat ze een eerste strafpunt hebben. Als ze binnen vijf jaar opnieuw daarvoor worden veroordeeld, zijn ze hun rijbewijs kwijt.
Daarnaast wil de minister dat mensen die ernstige verkeersdelicten plegen of mensen die vaker de fout in gaan, strenger worden aangepakt. Hij denkt aan een systeem waarbij de straf of boete steeds hoger wordt als iemand vaker overtredingen maakt.