Binnenland

Ark op Ararat als kaskraker

Na alle commotie over de arkvondst op de Ararat in 2010, leek Noah’s Ark Ministries International uit Hongkong van het toneel verdwenen. Vorig jaar oktober 2015 zijn er echter teamleden gesignaleerd bij de presentatie van nieuwe arkvondsten in Charlotte (VS). Is er een derde arkfilm in de maak?

Bart van den Dikkenberg

18 February 2016 10:52Gewijzigd op 16 November 2020 01:33
beeld NAMI
beeld NAMI

De arkfilms hebben Noah’s Ark Ministries International (NAMI) geen windeieren gelegd, concludeert programmamaker Bernard Prins op zijn werkkamer in Zandvoort. „Van de inkomsten is wellicht deels het themapark over de ark in Hongkong bekostigd, een heuse kaskraker. Hun marketing hebben de Chinezen absoluut op orde.”

De eerste film –”Onthullingen die de wereld verbazen”– komt in 2005 uit op basis van de eerste arkvondsten op de berg Ararat. In 2010 volgt na nieuwe vondsten de tweede: ”De dagen van Noach – Apocalyps”. De grote vraag is: laten de filmbeelden feit of fictie zien?

Klein-Azië is absoluut een walhalla voor archeologen, stelt geoloog Tom Zoutewelle in zijn huis in Doorn. „Er is op en rond de Ararat van alles aangetroffen. De eerste vraag is echter of die vondsten iets te maken hebben met de ark van Noach. Maar dat vragen de betrokkenen zich helemaal niet af.”

Prins bevestigt dat er op de Ararat „serieuze dingen” worden aangetroffen. „Dat weet ik van de Italiaan Claudio Schranz, die daar ’s zomers als schaapherder ronddwaalt. Op het Westelijke Plateau heeft hij ook hout gevonden. Dat zou een logischer plek zijn dan waar Parasut, de Koerdische hoofdrolspeler in de arkgeschiedenis op de Ararat, de ark gevonden zou hebben. De Koerd beweert echter dat de ark in drie stukken in de zogeheten Red Canyon ligt.”

Wetenschappelijk

Ook dr. David Liang, een christelijke Canadese raketexpert met Chinese wortels, was aanvankelijk wat sceptisch over de arkvondst van NAMI in 2005. Maar hij raakt onder de indruk van wat de groep hem vertelt over hun ontdekking. Als de teamleden in april 2010 echter beweren dat hun vondst met 99,9 procent zekerheid de ark betreft, komt zijn wetenschappelijke gevoel daartegen in opstand.

„Een aantal zaken maakte me wantrouwend. Zo was de locatie van de ark een andere dan in 2005. Toch heeft Noach niet meer dan één ark gehad. Als de ark in drie stukken is gebroken, zoals NAMI stelt, kunnen die stukken volgens Newtons wet (van de zwaartekracht, BvdD) alleen maar naar beneden zijn gevallen en niet omhoog zijn gekropen naar 4000 meter.”

Er komen nog meer zaken voor in de films van NAMI die Liangs scepsis voeden. „Hoe kan het bestaan dat er vers stro in de ark wordt aangetroffen. Volgens de tweede wet van de thermodynamica moet stro uit Noachs tijd allang zijn vergaan. Daarnaast heb ik houten wanden van 400 jaar oud gezien in Indonesië; die zagen er veel ouder uit dan de gladgepolijste wanden die NAMI heeft gevonden.”

Wat is er eigenlijk wel waar van de ark op de Ararat? De Amerikaanse hoogleraren archeologie Randall Price en Don Patton gaan –na een ruzie met Parasut, de Koerdische ‘arkontdekker’– in september 2010 zelf op zoek naar de waarheid over de NAMI-film. Ze spreken bij de Ararat een aantal door Parasut ingehuurde Koerdische werknemers.

„Parasut had hun verteld dat ze een filmentourage moesten bouwen. Er zouden filmers komen die hier opnames zouden maken. Ze waren verbaasd dat de filmmakers beweerden dat de bouwwerken die zij hadden gebouwd de echte ark zouden zijn”, schrijven de hoogleraren in hun rapport. „Een van Parasuts Koerdische werknemers zag een interview met Parasut. Die beweerde op tv dat hij de ark had gevonden. De werknemer realiseerde zich dat het ging over de constructies die hij zelf had helpen bouwen.”

Indrukwekkend

De filmbeelden waarmee NAMI in 2010 op de proppen komt, zijn indrukwekkend, vindt Prins. „Het zijn vaklui die het verstaan om een spannend scenario te schrijven. Het is gewoon een fantastisch avontuur met professionele presentators in de hoofdrol.”

In de film dalen mannen met witte pakken aan, af in een houten constructie. Ze hebben mondkapjes op tegen ziektekiemen die daar duizenden jaren opgesloten zouden hebben gezeten. Op een foto is te zien hoe een NAMI-medewerker door een luik op kniehoogte in een onbekende ruimte stapt. Prins: „Zogenaamd een dierenverblijf van de ark. Op de grond liggen witte korreltjes, die de voorlopers van onze erwten zouden moeten zijn. Dat hebben ze knap gedaan, maar die korreltjes tonen natuurlijk niets aan.”

Prins pakt zijn laptop erbij en zoekt een stukje van zijn documentaire op. „De Koerdische berggids Mustafa Arsin verklaart hier dat deze beelden onmogelijk op de Ararat kunnen zijn opgenomen: er is namelijk geen sneeuw of ijs te bekennen. Er was slechts een houtconstructie in losse aarde gezet.”

Balk

Van sommige opnamen is te traceren waar ze gemaakt zijn, zoals waarop een luik van de ark te zien zou zijn. Prins: „Bij Dogubayazit, de stad onder aan de Ararat, staat een oud fort in de rotsen. Daar zijn dergelijke rotsingangen te vinden. Een berggids die anoniem wil blijven, verklaarde bovendien dat er een 5 meter lange balk was verdwenen uit het fort. Hij zei: Eén keer raden waar die naartoe is gegaan.”

Andere filmbeelden zijn wel opgenomen tussen sneeuw en ijs. Daarop is onder anderen Parasut te zien. De Amerikanen Price en Patton citeren in hun rapport een Koerd die betrokken was bij de bouw van een filmentourage op de berg. „Parasut kwam nooit bij ons kijken. Hij is er één keer geweest om filmbeelden op te nemen. Verder niet. Iemand anders kwam foto’s maken.”

NAMI bevestigt dat de meeste gefilmde ruimten alleen waren betreden door Parasuts team en niet door mensen van NAMI. Ook de zogenaamde grote ruimte niet waarvan een schematische weergave de wereld is over gegaan. Maar voor het grote publiek lijkt het alsof het NAMI-team overal is geweest. Zijn officiële reactie is steeds: „We vertrouwen Parasut.”

Ook de wetenschappers die in de film de vondst van de ark bevestigen, zijn nooit op de vindplaats van Parasut geweest, weet Bernard Prins.

Grappig

„De NAMI-films zijn hilarisch: het NAMI-team is nooit op de vindplekken geweest en weet 99,9 procent zeker dat de resten van de ark daar liggen. Het zou allemaal erg grappig zijn als je niet wist dat het team mogelijk zijn hele gelovige achterban willens en wetens voorliegt.”

De programmamaker vindt het een veeg teken dat NAMI er bewust geen wetenschappers bij haalt om de vondsten serieus te analyseren. „Ook vertoonden ze de films niet in bioscopen of op tv, alleen op selecte locaties en voor de Chinese christelijke gemeenschappen over de hele wereld. Belangstellenden konden kaartjes kopen van 120 dollar per stuk. Dat zijn serieuze bedragen. Ik maak me er grote zorgen over dat NAMI en Parasut mogelijk misbruik maken van het geloof in hun arkverhaal.”

Prins laat wat opnames zien van mensen die na het zien van de films in tranen uitbarsten. „Dat wekt de indruk dat er mogelijk voor grof geld wordt gespeeld met het geloof van deze christenen.”

Zijn visie krijgt de steun van de Hongkongse predikant prof. Fai Luk. „Ik heb geen bezwaar tegen de ark als evangelisatiemiddel”, aldus Luk in een officiële verklaring. „Maar ik veroordeel het als onethisch om een zogenaamde ontdekking van de ark in te zetten voor het binnenhalen van grote sommen geld.”

Of NAMI binnenkort met een nieuwe film komt, moet nog blijken. Het NAMI-team zelf reageert desgevraagd niet. Er zijn echter wel signalen die erop wijzen dat er iets in de maak is. „Parasut werkt nog steeds met hen samen”, verklaarde berggids Arsin voor de camera van Prins. Volgens hem is Parasut in december 2013 meer dan een maand in China geweest bij NAMI en is er in 2014 een vracht hout de berg op gebracht. Ten slotte presenteerde de Koerd op 15 oktober 2015 nieuwe arkvondsten in Charlotte (VS). De laatste stap is vervolgens de presentatie van een nieuwe film.

Arsin: „De NAMI-mensen komen in de lente of in het late najaar, wanneer er sneeuw op de Ararat ligt en als het regent of sneeuwt. Elk jaar weer. Ze gaan niet hoger dan 3000 meter. Terwijl ze in de zomer overal kunnen komen. Maar dan zie je hen niet. Vreemd.”

>>nordicworld.tv/ready-made/catalogue/1731/program/program/null voor video.


Dorp van Noach

De Koerdische arkontdekker Parasut is druk bezig met de bouw van ”Noah’s Village” – Noachs dorp. Op zijn website circuleert een tekening van een soort speeltuin, maar de tekst erbij wekt verwarring: „Het is geen pretpark.” Wat wordt het wel?

Een wetenschappelijk onderzoekscentrum en een museum, weet zijn vriend Gerrit Aalten van ArkInsight in Waalre. „Parasut bouwt nu al huisjes voor de wetenschappers. Ik weet dat de Nederlandse zakenman John Moen er veel geld in heeft gestoken.”

Parasut beweert op zijn website dat het gaat om „een etnografisch museum voor de traditie en de cultuur van Oost-Turkije. Het aanpalende Mount Ararat Research Center bewaart voorwerpen uit de ‘ark’, en zal een basisstation worden voor wetenschappers.” In een reactie per e-mail geeft Parasuts rechterhand Clara Wei aan dat het wetenschappelijk onderzoek „deze zomer of dit najaar zal starten.”

John Moen stelt desgevraagd dat er een museum, een hotel en een winkelcentrum moeten komen. „Nee, ik ben geen eigenaar, alleen investeerder. We willen daarmee toerisme rond de ark bevorderen. Uiteraard komen er dan ook tochten naar de ark.” De Koerd heeft in ieder geval samen met zijn zoon een reisbureau onder de naam NuhararatTourism, dat arkreizen verkoopt vanaf 1299 euro all-in.

Moen gaf overigens eerder aan dat Parasut vorige week wetenschappelijk onderzoek over de ark zou publiceren. „Maar dat heeft hij uitgesteld. Deze maand komen alle gegevens binnen, zei hij. Daar kan ik u dus nog niets over zeggen.”

Uit eerdere versies van de website van Parasut blijkt dat de Koerd nogal eens van inzicht verandert. „Eerst wilde hij er gevluchte jezidi’s in onderbrengen. Ook toen vroeg hij geld voor de bouw”, vertelt programmamaker Bernard Prins.

Prins bevestigt dat een Belgische investeerder in overleg met Parasut 9 hectare land heeft aangekocht bij de Ararat. „Daar zou een NAMI-park moeten worden gebouwd. Uit een rapport van een Turks juristenkantoor en een kadasteronderzoeksbureau blijkt echter dat Parasut aan het bouwen is op een heel ander stuk grond.” Het team van Prins heeft ook een kijkje genomen bij de aangekochte 9 hectare grond van de Belg. „Daar liepen schapen te grazen.”

Prins: „Het zou fantastisch zijn als Noah’s Village zou bijdragen aan de welvaart van de lokale bevolking en het onder de aandacht brengen van de archeologische rijkdom van dit gebied. Ik vermoed echter dat Parasuts aandacht vooral uitgaat naar zijn eigen banksaldo. Zo’n themapark bouwen op basis van de vermeende resten van de ark is één grote grap. Het wetenschappelijk bewijs dat zijn bouwwerken resten van de echte ark zijn, gaat er niet komen. Ik wil nog één keer terug om definitief aan te tonen dat Parasut en NAMI met 99,9 procent zekerheid de wereld in de maling nemen.”

www.araratdiscoveries.com/mobile/


serie

Ark van Noach

Dit is het laatste deel van een driedelige serie over arkvondsten op de berg de Ararat. Eerdere artikelen verschenen op 3 en 10 februari.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer