„Ondergang V&D kost meer banen”
AMSTERDAM (ANP) - Door het faillissement van V&D verliezen mogelijk veel meer mensen hun baan dan de ruim 8000 medewerkers die bij het bedrijf zelf werkten. De vele shop-in-shops in de warenhuizen, bijvoorbeeld van Esprit, Hunkemöller en s.Oliver, waren goed voor nog eens 1700 banen. Die komen nu voor een groot deel ook op de tocht te staan.
Een woordvoerder van de curatoren benadrukte woensdag na berichtgeving van RTL Z dat een en ander niet betekent dat de betreffende medewerkers hun baan verliezen. Ze waren namelijk niet in dienst bij V&D, maar bij de ketens achter de verkooppunten. Of die het nodig vinden om arbeidsplaatsen te schrappen, is hun eigen keuze.
Vakbond FNV heeft nog geen helder beeld van de gevolgen voor het shop-in-shoppersoneel. FNV-bestuurder Niels Suijker wijst er wel op dat bedrijven hun mensen niet zomaar kunnen ontslaan. Ze moeten daarvoor een ontslagaanvraag indienen bij het UWV en uitleggen waarom ze de krachten uit de V&D’s niet elders kunnen inzetten.
ICI Paris XL meldde eerder op de dag in ieder geval al dat de tweehonderd medewerkers uit de shop-in-shops van de parfumerieketen niets te vrezen hebben. Ze worden overgeplaatst naar andere filialen. Ook de tijdelijke contracten bij ICI Paris XL lopen door.
Volgens RTL Z zou modehuis s.Oliver wel collectief ontslag willen aanvragen voor 120 medewerkers uit de V&D’s, omdat het bedrijf buiten de warenhuizen niet genoeg andere vestigingen heeft om de betreffende werknemers een plekje te geven. Lingeriemerk Hunkemöller zou gedwongen ontslagen willen vermijden en het wegvallen van de shop-in-shops zo veel mogelijk willen opvangen via natuurlijk verloop en het herplaatsen van medewerkers.