Buitenland

Wat kan Groot-Brittannië binnen de EU houden?

BRUSSEL (ANP). Groot-Brittannië wil alleen lid blijven van de Europese Unie als er betere voorwaarden komen. Het wensenlijstje van de Britse premier David Cameron en het antwoord daarop van de 27 andere EU-landen worden donderdag en vrijdag besproken tijdens een top. Hieronder een overzicht van het compromisvoorstel dat EU-president Donald Tusk maakte.

17 February 2016 19:03Gewijzigd op 16 November 2020 01:31

Soevereiniteit:

Lidstaten krijgen meer mogelijkheden nieuwe Europese wetsvoorstellen tegen te houden of veranderen. Als 55 procent van de parlementen in de 28 lidstaten inclusief een paar grote landen tegen is, wordt het voorstel introkken of aangepast.

Groot-Brittannië wordt uitgezonderd van de verdragsterm ‘ever closer union’, die inhoudt dat EU-lidstaten politiek steeds verder integreren.

Sociale zekerheid/immigratie:

Als het systeem van sociale zekerheid of de arbeidsmarkt van een land zwaar onder druk staat door een uitzonderlijk hoge instroom vanuit andere EU-landen, dan kan een ‘noodremsysteem’ worden geactiveerd. Het land zou dan werknemers uit andere EU-landen sociale uitkeringen gedeeltelijk mogen ontzeggen in de eerste vier jaar nadat ze zijn gaan werken. Voor hoelang deze noodrem mag gaan duren en hoe vaak er mag worden verlengd, is nog open voor discussie.

Ook komen er strengere eisen voor het uitkeren van bijslag voor kinderen die niet wonen in het land waar de ouder werkt. Die wordt berekend naar de levensstandaard in het land van herkomst.

Economisch bestuur:

Eurolanden zullen rekening houden met het effect van hun beslissingen op landen die de euro niet hebben. Op hun beurt mogen niet-eurolanden, waaronder Groot-Brittannië, geen maatregelen treffen die de eurozone schaden.

Concurrentiekracht:

Brussel gaat onderzoeken of bestaande wetten wel Europees moeten zijn of dat een nationale wet volstaat. Overbodige wetten zouden geschrapt moeten worden. Daarnaast moeten de administratieve rompslomp en kosten voor met name het midden- en kleinbedrijf omlaag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer