Droge lucht op planeet Janssen
LEUVEN (ANP). De lucht op de planeet Janssen is licht en droog. In de atmosfeer zitten waterstof en helium, maar geen waterdamp. Dat zeggen Belgische en Britse sterrenkundigen dinsdag. Ze hebben gekeken naar metingen van de ruimtetelescoop Hubble.
Het waterstof en het helium komen waarschijnlijk uit de gaswolk waaruit de planeet ongeveer 8 miljard jaar geleden is ontstaan.
Janssen bestaat volgens eerdere metingen mogelijk uit diamant. Dat kan kloppen, zeggen de onderzoekers, omdat in de lucht ook sporen van blauwzuur zijn gevonden. Blauwzuur betekent dat er veel koolstof moet zijn, en diamant bestaat uit koolstof.
De planeet Janssen draait rond de dubbelster Copernicus. Die is op een heldere nacht met het blote oog te zien in het sterrenbeeld Kreeft. Een jaar duurt op de planeet maar achttien uur en de temperatuur is er ongeveer 2000 graden. Hij weegt ruim acht keer zo veel als de aarde. De planeet is in december vernoemd naar de Zeeuw Sacharias Janssen, een brillenmaker die rond 1608 de moderne telescoop zou hebben uitgevonden. De planeet ernaast is Lippershey genoemd, naar een andere Zeeuw die ook claimde uitvinder van de telescoop te zijn.