Niet alle Marokkanen verliezen uitkering
DEN HAAG (ANP). Als de Eerste Kamer dinsdag een einde maakt aan de Nederlandse uitkeringen richting Marokko, betekent dat niet dat de geldstroom meteen ophoudt. Eerst moet het verdrag met Marokko over sociale zekerheid worden opgezegd. Als dat voor 1 juli dit jaar gebeurt, heeft het effect vanaf 1 januari 2017.
Marokkaanse Nederlanders in Marokko verliezen hun AOW niet, maar ontvangen dan nog maar 50 procent van het wettelijk minimumloon. Zonder verdrag is immers niet meer te controleren of AOW-gerechtigden samenwonen. Nederland past deze strikte regel toe op alle landen waarmee geen verdrag is gesloten.
Getroffen zijn wel de uitkeringen van de Algemene Nabestaandenwet, de arbeidsongeschiktheidsregelingen WAO en WIA, de Ziektewet, de kinderbijslag en het kindgebonden budget, een toeslag die afhangt van het inkomen. In totaal vloeien er jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro’s naar Marokko.
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wilde eigenlijk het liefst het huidige verdrag met Marokko aanpassen. Door toepassing van het zogenoemde woonlandbeginsel zouden de meeste uitkeringen dalen, maar niet verdwijnen. In sommige gevallen zouden verzachtende toestanden worden toegepast. De AOW zou in dat geval niet minder worden.
Als de Europese Unie en Marokko tot een akkoord komen over intensieve samenwerking, moet Nederland weer de huidige situatie toepassen.