Lammetjespap bestaat nog steeds
Titel:
”Wannée Kookboek”
Auteur: C. J. Wannée
Uitgeverij: Becht, Haarlem, 2001
ISBN 90 230 1073 6
Pagina’s: 455
Prijs: € 23,95. Het Wanneé Kookboek, ofwel het „meest complete basiskookboek van Nederland”, nog beter bekend als het ”Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool”, heeft voor de 26e keer een nieuwe jas gekregen.
Sommige boeken kunnen niet stuk. Vergeleken bij de eerste druk is het ”Wannée Kookboek” aanzienlijk bijgeschaafd, maar tegelijk blijken ’oude’ recepten het nog steeds goed te doen. Bij de eerste druk in 1910 werd door C. J. Wannée het boek „eene plaats toegewenscht in vele keukens.” Wannée, lerares aan de Amsterdamse huishoudschool, schreef het kookboek op aandringen van leerlingen en oud-leerlingen van de school. In de loop der jaren werden nieuwe producten en kookmethoden toegevoegd, kooktijden aangepast, en dit keer zijn ook receptfoto’s toegevoegd.
Na een historische inleiding volgt, voorafgaande aan de recepten, grondige informatie over de verschillende manieren van bereiden en met welke apparatuur dat het beste kan gebeuren, uitleg over informatie op verpakkingen, de inhoud van de provisiekast en wat we dagelijks zoal nodig hebben volgens richtlijnen van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding.
Het bijna 500 bladzijden tellende kookboek is een prachtig standaardwerk, dat tussen alle trendy kookboeken een plek in de Nederlandse keukens verdient. Nostalgie welt op als je stuit op karnemelkpudding, lammetjespap, boterbiesjes of hernhuttertjes. Maar een schotel van tagliatelle met olijvenpuree of mousse van gerookte forel met cherrytomaatjes ontbreekt evenmin.
Achterin is een lijst met menusuggesties opgenomen. Er hoeft geen twijfel over te bestaan of dit kookboek het honderdjarig jubileum haalt.