Kerk & religie

Conferentie LCJ: „Belijdenis is basis van samenspreking”

LAGE VUURSCHE. Bij samensprekingen tussen kerken in de gereformeerde gezindte dienen de belijdenisgeschriften de basis te vormen, meent ds. C. Westerink.

Van een medewerker
15 February 2016 10:12Gewijzigd op 16 November 2020 01:27
beeld VidiPhoto
beeld VidiPhoto

De christelijke gereformeerde predikant uit Rijnsburg wil tijdens zo’n ontmoeting bekijken of het klopt wat „wij en zij erover zeggen.” Als de kerken elkaar daarin kunnen vinden, kunnen ze verder werken om de verschillen die niet met de belijdenis te maken hebben, weg te werken, aldus ds. Westerink.

Hij voegde eraan toe dat de verschillen eerlijk benoemd moeten worden om tot een echte ontmoeting te komen. Dat betekent, zo zei hij verder, dat bijvoorbeeld de Gereformeerde Gemeenten de leeruitspraken van 1931 niet kunnen inbrengen tijdens zo’n gesprek.

Ds. Westerink sprak zaterdag in Lage Vuursche op een Bijbelstudieconferentie (+16) van het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) over ”Leren onderscheiden”. De conferentie, die duurde van vrijdagavond tot vanmorgen, had als thema: ”Vasthouden aan het Woord. Lessen van Paulus aan Timotheüs”. Ds. A. Hoekman uit Alphen aan den Rijn sprak vrijdag over ”Timotheüs, leerling van Paulus”. Ds. L. A. den Butter uit Culemborg hield zaterdagavond een Bijbelstudie over de praktische lessen voor het gemeenteleven in de brieven aan Timotheüs.

Rechte leer

Ds. Westerink zei dat tegenwoordig veel christenen de leer niet meer belangrijk vinden. De een stelt de ervaring en het gevoel boven de leer, een ander verdoezelt verschillen door te zeggen dat christenen allemaal in dezelfde God geloven, terwijl weer een ander zegt te geloven terwijl hij niet eens weet wat hij gelooft. „Het is te vrezen dat velen zullen menen in te gaan in de hemel en niet kunnen ingaan, omdat ze niet hebben geloofd in de Zoon van God.”

Levensstijl

De rechte leer is volgens ds. Westerink van groot belang. „Het gaat om onze geestelijke toekomst. Wie niet weet te onderscheiden, raakt onder invloed van een verkeerde geest.”

Dat onderscheiden kan alleen op basis van Gods Woord, aldus ds. Westerink, die wees op het belang van de gezonde leer, een begrip dat Paulus gebruikt in zijn brief aan Timotheüs. Hij stelde dat de rechte leer tot rechte levensvernieuwing leidt. „Het geloof heeft consequenties voor de levensstijl. Leer en leven vormen een eenheid.”

De predikant merkte op dat de rechte leer verzet oproept en dat tegenstellingen steeds scherper worden. „Er ontstaat een scheiding der geesten. Er komen steeds meer dwalingen in kerken die tot voor kort beleden Schriftuurlijk te zijn.”

Geen gezag

Als concreet voorbeeld van een ongezonde leer noemde hij het feit dat de Bijbel voor veel christenen geen absoluut gezag meer heeft. Verder wees hij erop dat Jezus voor velen wel een „supermens” is maar geen God. Als derde benoemde hij de betekenisverandering van het begrip verlossing, waarbij het tegenwoordig vaak gaat om het vrij zijn. Ds. Westerink: „Laat het Woord van de Heere je hoofd en je hart vervullen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer