Binnenland

Cursus voor actievoerders

Ongeveer dertig cursisten leerden zaterdag in pakhuis Afrika in Amsterdam hoe je op een geweldloze manier een uitzetting kunt voorkomen. De partij Amsterdam Anders/De Groenen had de ”activistenschool” uitgenodigd om de cursus Stop een Uitzetting in Amsterdam te geven.

ANP
29 March 2004 08:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:05

Het kraakpand aan de Oostelijke Handelskade trok niet alleen het bekende activistenpubliek. Ook mensen die nog nooit actie hebben gevoerd, kwamen een kijkje nemen. De ’activistenschool’ bestaat uit een groep activisten die cursussen geven.

In het pakhuis staan de stoelen in een kring klaar. Een kartonnen bord aan een paal laat de cursisten zien wat zij tijdens de dag kunnen verwachten. Hoe ga je bijvoorbeeld om met agressie? Wat voor juridische consequenties heeft een actie en hoe vorm je een menselijke blokkade? „Het is vooral belangrijk dat mensen weten dat je een actie in een breder verband moet zien. Het kan heel goed zijn dat de asielzoeker waar jij actie voor voert toch wordt uitgezet, maar die daarna misschien niet meer”, zegt Rutger van de ”activistenschool”.

De groep neemt plaats en de trainers Peter en Geert beginnen met de eerste opdracht. De aanwezigen gaan in groepjes zitten en vertellen waarom ze aan de cursus meedoen en waar ze bang voor zijn. Al snel blijkt het om een zeer gevarieerde groep te gaan. De een wil Nederland wakker schudden, de ander wil de politiek veranderen en er zijn er ook bij die gewoon nieuwsgierig zijn naar de mensen achter de acties. De meeste aanwezigen zijn vooral bang voor acties die uit de hand lopen.

Hoe zorg je ervoor dat iets niet uit de hand loopt? Peter laat aan de hand van wat vragen zien dat iedereen anders denkt over geweldloosheid. Bijna niemand in de groep vindt het plakken van posters op huizen een vorm van geweld, maar een agent duwen is een andere zaak. „En daarom moet je van te voren afspraken maken over wat wel en niet kan tijdens een actie. Dan loopt het minder snel uit de hand”, aldus Peter.

Door de groep in twee rijen tegenover elkaar te zetten leren de cursisten hoe het is om tegenover een agent te staan. De ene rij is agent, de andere activist. Ronde één verloopt rustig. Als Peter de activisten oproept tot het scanderen van leuzen ziet de groep dat het er een stuk grimmiger aan toe gaat. Er wordt ineens aan mensen gesjord. „De politie is niet blij met schreeuwende activisten en zal eerder gaan duwen en trekken, net als jullie doen”, aldus Peter.

Patricia werkt met asielzoekers en is een van de bezoekers zonder activistenverleden. „Ik vind het frustrerend om te zien hoe de overheid met asielzoekers omgaat. Ik wil mijn standpunt duidelijk maken en daarom ben ik vandaag gekomen.”

Patricia denkt niet dat ze haar naam op de ”deportatiealarmlijst” zal zetten. De mensen op deze lijst komen in actie als er iemand wordt uitgezet. „Aan de demonstratie op de Dam wil ik wel meedoen en ik vind het belangrijk om te zien welke acties worden voorbereid”, zegt Patricia.

Na een korte pauze leren de cursisten wat voor juridische nasleep een actie kan hebben. Jupijn Haffmans, van Amsterdam Anders/De Groenen is blij met de opkomst en het verloop van de dag. „De volgende cursus wil ik met beter weer in het Vondelpark houden. Dan zal je zien dat er weer andere mensen op af komen. De cursisten kunnen zich na de les opgeven voor de ”deportatiealarmlijst”. Bij een volgende uitzetting weten zij wat ze moeten doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer