Economie groeide met 1,9 procent in 2015
DEN HAAG (ANP). De Nederlandse economie is zoals verwacht in het vierde kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. Over heel 2015 is de groei daarmee uitgekomen op 1,9 procent.
Dat blijkt uit een eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.
De economische groei is daarmee afgelopen jaar stevig aangetrokken. In 2014 werd nog een groei gemeten van 1 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) ging voor 2015 uit van een plus van 2 procent. Behalve de export leverden ook de bedrijfsinvesteringen en de consumptie een flinke bijdrage. De verminderde gaswinning in Groningen had afgelopen jaar een drukkend effect van 0,4 procentpunt op de economische groei.
De economie groeit al zeven kwartalen op rij, en dat is volgens het CBS ook terug te zien op de arbeidsmarkt. Er kwamen in het vierde kwartaal 48.000 banen bij. Dat is de sterkste groei in meer dan vier jaar. Verder valt op dat de uitzendbranche sterk groeide, een teken dat het bedrijfsleven vertrouwen heeft in de toekomst.
Nederland telt voor het eerst meer dan 10 miljoen banen. In 2008 was die mijlpaal ook al in zicht, maar toen brak de economische crisis uit en viel de werkgelegenheid sterk terug. Wie de tien miljoenste baan kreeg, is niet bekend. „Het zal ergens in oktober zijn geweest en de kans is groot dat het een uitzendkracht was”, aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.
Consumenten gaven in het vierde kwartaal meer uit aan meubelen en elektrische apparaten. Ook gingen zij vaker uit. Daar profiteerden bijvoorbeeld de horeca en de culturele sector van. Aan kleding en schoenen werd mede door het zachte najaar minder besteed.
„Deze cijfers laten zien dat onze economie sterk is”, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp in een reactie. „De onzekere internationale situatie heeft effect op onze economie, maar heeft haar groeivermogen in 2015 niet wezenlijk aangetast.” Dat geeft volgens de bewindsman vertrouwen voor de toekomst.
Waakzaamheid blijft evenwel geboden, zei Kamp. Hij wees onder meer op de groeivertraging in opkomende economieën, de daling van de olieprijzen en zorgen over de afkoeling van de Amerikaanse economie en Duitse industrie. Daarnaast is het volgens de minister nodig de economische risico’s op de langere termijn van de grote toestroom van asielzoekers onder ogen te zien.