Zonder brood risico op tekort aan jodium
ROTTERDAM. De boterham moet weer meer terug komen tijdens ontbijt en lunch. Door brood te schrappen uit de voeding, lopen mensen het risico op een tekort aan jodium.
Dat stelt prof. dr. Robin Peeters. Hij werd onlangs benoemd aan het Erasmus MC in Rotterdam als hoogleraar interne geneeskunde, met als aandachtsgebied schildklierziekten. Vrijdag houdt Peeters zijn intreerede, waarin hij onder meer wijst op de gevaren van onvoldoende jodiuminname. Inname van voldoende jodium is belangrijk voor het goed functioneren van de schildklier.
Bakkerszout
Peeters: „De afgelopen jaren hebben we in Nederland een adequate jodiuminname gehad dankzij extra jodium dat op last van de overheid wordt toegevoegd aan bakkerszout. Nu we een steeds duidelijker trend zien ontstaan om minder brood te eten, en mensen als onderdeel van hun voedingspatroon er zelfs voor kiezen om helemaal geen brood meer te eten, ligt een jodiumtekort voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in Nederland weer op de loer”, waarschuwt Peeters.
Dat risico van een tekort geldt ook voor mensen die hun eigen brood bakken. Zonder gebruik van bakkerszout voor hun eigen broodbereiding, aanvullende voedingsmaatregelen, of het slikken van een voedingssupplement met jodium lopen ook zij risico’s op een jodiumtekort.
Dagelijks hebben mensen 150 microgram jodium nodig, zwangeren iets meer: 225 microgram. Om 150 microgram binnen te krijgen, zijn dagelijks 6 boterhammen nodig of 150 gram witvis, 300 gram zalm of een voedingssupplement met jodium.
Een jodiumtekort kan op de langere termijn leiden tot een vergrote schildklier. Die kan op de slokdarm drukken. Als dat gebeurt, is vaak een operatie nodig om de schildklier te verwijderen. „Dat moet iemand de rest van z’n leven schildklierhormonen slikken”, aldus Peeters.
Vooral ook voor zwangere vrouwen is een jodiumtekort zorgwekkend. „Een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap geeft problemen bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen al leiden tot een lager IQ bij het kind.”
In de eerste helft van de zwangerschap zijn kinderen namelijk bijna volledig afhankelijk van schildklierhormoon van de moeder. Kinderen van moeders met een tekort aan schildklierhormoon tijdens de zwangerschap blijven qua IQ gemiddeld zeven punten achterlopen op kinderen van moeders met een normale schildklierfunctie. „Die achterstand ontstaat al in de baarmoeder en is niet meer in te halen. Verloskundigen en zwangeren doen er dan ook verstandig aan om aandacht te besteden aan dit risico.”
Voedingssupplement
Peeters raadt zwangere vrouwen aan bij het ontbijt en de lunch gewoon weer brood te eten. „Bij een gezond voedingspatroon kan dat echt geen kwaad voor het gewicht. Wanneer je als vrouw door bijvoorbeeld een glutenallergie geen brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken. Zodat je zeker weet dat er aan het begin van de zwangerschap geen sprake is van een jodiumtekort.”