Koninklijk Huis

Koningin ontmoet „sterke vrouwen”

RAWALPINDI. „Er is veel te doen 
in Pakistan”, zei koningin Máxima woensdag beslist toen ze –onder zware bewaking– in Rawalpindi een kijkje had genomen bij twee bijzondere projecten die vrouwen moeten helpen toegang te krijgen tot financiële diensten.

Hans Jacobs
11 February 2016 09:03Gewijzigd op 16 November 2020 01:21
RAWALPINDI. Koningin Maxima bezocht woensdga een programma voor inkomenssteun aan getrouwde vrouwen van de Pakistaanse overheid.   beeld ANP
RAWALPINDI. Koningin Maxima bezocht woensdga een programma voor inkomenssteun aan getrouwde vrouwen van de Pakistaanse overheid.   beeld ANP

„Het gaat niet alleen om bank­rekeningen”, vertelt de koningin, die in Pakistan drie dagen op reis is voor de Verenigde Naties (VN). „Het gaat er ook om wat de vrouwen doen met hun geld.”

Dat koningin Máxima zich juist bekommert over de situatie van vrouwen is geen toeval. In vergelijking met andere landen loopt Pakistan ver achter. Vrouwen kennen hier weinig of geen zelfstandigheid, hebben geen eigen geld, laat staan een eigen bankrekening of zelfs maar toegang daartoe. Verzekeren, sparen en pensioen zijn onbekend.

Koningin Máxima –ze noemt zichzelf een datafreak– heeft de cijfers bij de hand: nog geen 5 procent van de volwassen vrouwen heeft een bankrekening. In India is dat 43 procent en in Bangladesh, waar de koningin in november op bezoek was, 26 procent. Vrouwen evenwel, zo weet Máxima, zijn veel eerder dan mannen geneigd om geld weer te investeren in het welzijn van hun gezinnen. „Het is belangrijk die achterstand in heel hoog tempo in te halen”, meent de koningin dan ook.

Het bereiken van toegang tot financiële diensten voor de hele bevolking behoort nu ook tot de duurzame ontwikkelingsdoelen die de wereld zich vorig jaar september bij de VN in New York heeft gesteld. „Sindsdien is de belangstelling enorm toegenomen en vinden veel meer landen het belangrijk”, zegt een medewerker van de koningin.

Maar advies geven kan alleen wanneer er praktijkvoorbeelden voorhanden zijn. Veldbezoeken zijn dan ook vast onderdeel van de koninklijke VN-reizen. Dan ziet koningin Máxima hoe programma’s uitwerken, maar hoort ze ook welke hindernissen er plaatselijk nog zijn, zoals een belasting op het overmaken van geld. Toch stemt het uitstapje naar een telefoonwinkel die ook fungeert als agentschap van ”easypaisa” –een e-portemonnee– hoopvol. Geld overmaken en sparen kan elektronisch, via de telefoon, en is op die manier sneller, veiliger en eenvoudiger.

Bij het Benazir Income Support Programme (BISP) gaat de koningin in openhartig gesprek met vrouwen van het platteland, die dankzij het programma via internet nu hun handgemaakte producten –kleding, tassen, sjaals en dergelijke– kunnen verkopen. „Een inkomen zorgt er ook voor dat de kinderen beter te eten krijgen”, geeft koningin Máxima als bijkomend voordeel aan. Slechte voeding van kinderen is ook een van de vele problemen van het bijna 200 miljoen inwoners tellende land.

Bij de stichting Kashf zijn zes vrouwelijke ondernemers nauwelijks te stoppen wanneer ze vertellen over het financieel onderwijs dat ze hebben gekregen, de marketingvaardigheden die ze leerden. Ze vertellen over de mogelijkheid om te sparen, hun eigen bedrijf beter te laten draaien of uit te breiden en over de ziektekostenverzekering die ze hebben. Máxima noemt hen „sterke vrouwen” en verbergt haar bewondering niet: financiële toegankelijkheid zorgt voor vooruitgang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer