Donner fel tegen legaliseren softdrugs
Minister Donner (Justitie) piekert er niet over om softdrugs te legaliseren. „Geen denken aan”, zei de bewindsman vrijdag op een congres in Rotterdam. De bijeenkomst was georganiseerd door de wetenschappelijke bureaus van CDA, PvdA, VVD, GroenLinks en D66.
Met zijn stellingname haalde Donner zich het ongenoegen van menig congresganger op de hals. De minister staat lijnrecht tegenover president mr. P. Lampe van de Maastrichtse rechtbank, die softdrugs wil legaliseren. Volgens Lampe veroorzaakt de strijd tegen drugs ernstige druk op de rechterlijke macht. Strafrechters worden „cynisch” van het Nederlandse drugsbeleid.
Donner veegde vrijdag de vloer aan met een dergelijke redenering. „Het strafrecht is er niet om rustig te gaan zitten. Druk op het apparaat mag nimmer een reden zijn om ons maar neer te leggen bij de drugshandel. Fietsendiefstal komt ook veel voor, maar dat blijft ook strafbaar.”
Het argument dat gevaarlijke producten als alcohol en tabak vrij verkrijgbaar zijn en dat daarom softdrugs ook moeten worden gelegaliseerd, wees de minister van de hand. „Als verkoop van de ene gevaarlijke stof legaal is, wil dat nog niet zeggen dat we verkoop van de andere gevaarlijke stof moeten vrijgeven.”
Donner noemde drugs „venijnig” spul. „Als roken dodelijk is, dan is het gebruik van cannabis nog dodelijker.”
Volgens de minister is het „een illusie” te denken dat bij legalisering van softdrugs handelaren „plotseling in oplettende burgers veranderen.” De bewindsman verwacht dat legaliseren van softdrugs een aanzuigende werking heeft op het buitenland. Het gedoogbeleid voor coffeeshops -waarbij het kopen van enkele grammen softdrugs wordt toegestaan, maar grootschalige handel is verboden-, noemde Donner „onbevredigend.”
Eerder op de dag klonk vooral een pleidooi voor -min of meer- legaliseren van softdrugs. „We moeten onze koppen uit het zand halen”, zei PvdA-kamerlid Albayrak. „De afgelopen dertig jaar hebben niets dan ellende gebracht.”
Ook de Gooise korpschef M. Berndsen bepleitte het vrijgeven van softdrugs. „Maak er een legale tak van sport van.” Berndsen noemde het oprollen van wietplantages „zonde van de tijd.” Ze wees erop dat agenten in een rare positie kunnen verkeren als ze in werktijd softdrugshandelaren aan moeten pakken en in hun vrije tijd „een jointje roken.”
Voormalig secretaris-directeur Theo van Berkestijn van artsenorganisatie KNMG wees op de schadelijke gevolgen van alcoholmisbruik, die vele malen groter zijn dan de misstanden door drugsgebruik. „Jaarlijks worden in de huiselijke sfeer tachtig kinderen gedood. In de helft van de gevallen was er sprake van alcoholmisbruik. Wie hoor je daarover?”