„Mensen mijden dure zorg”
DEN HAAG (ANP). Een op de vier hulpbehoevenden maakt minder gebruik van de zorg of ziet daar zelfs helemaal van af, omdat ze de eigen bijdrage te duur vinden. „Mensen vertellen ons dat ze hierdoor in isolement raken en misschien zelfs in een instelling opgenomen moeten worden”, zegt directeur Illya Soffer van belangengroep Ieder(in) in het blad Binnenlands Bestuur. De organisatie en het tijdschrift hebben samen onderzoek gedaan en publiceren woensdag de uitkomsten.
„Mensen vertellen ons dat ze hierdoor in isolement raken en misschien zelfs in een instelling opgenomen moeten worden”, zegt directeur Illya Soffer van belangengroep Ieder(in) in het blad Binnenlands Bestuur. De organisatie en het tijdschrift hebben samen onderzoek gedaan en publiceren woensdag de uitkomsten.
Gemeenten zijn sinds vorig jaar verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Dat kan bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of dagbesteding zijn. Wie daar een beroep op doet, moet zelf ook een deel betalen, maar de hoogte van die eigen bijdrage kan per gemeente verschillen.
Volgens het onderzoek weet meer dan de helft van de zorggebruikers niet wat ze dit jaar aan eigen bijdrage moeten betalen. Eerder klaagden de Nationale ombudsman en de belangenvereniging Per Saldo al over het gebrek aan informatie.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 66 gemeenten, van groot tot klein, en ruim zeshonderd mensen uit de achterban van Ieder(in).
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zegt in een reactie dat zorg „voor iedereen toegankelijk en betaalbaar” moet zijn. Daarom loopt er al een onderzoek naar de mensen die ondersteuning krijgen, om te kijken wat er moet gebeuren. Het departement roept gemeenten op om te kijken of mensen genoeg informatie krijgen. „Mensen hebben het recht te weten of en zo ja hoeveel eigen bijdrage er van hen verwacht wordt.”