Binnenland

„Bijna alles mag in nieuw Nijntje Museum”

UTRECHT. Wie kent Nijntje niet? Het beroemde konijn van Dick Bruna heeft vanaf morgen zijn eigen museum, helemaal gericht op kinderen tot een jaar of zes.

Jacomijn Ariakhah
5 February 2016 15:00Gewijzigd op 16 November 2020 01:13
UTRECHT. Bezoekertjes kunnen in het Nijntje Museum in Utrecht spelen en onderzoeken, ontdekken en hun nieuwsgierigheid volgen.  beeld Nijntje Museum
UTRECHT. Bezoekertjes kunnen in het Nijntje Museum in Utrecht spelen en onderzoeken, ontdekken en hun nieuwsgierigheid volgen.  beeld Nijntje Museum

Was het in het voormalige Dick Bruna Huis even zoeken naar Nijn, in het huidige Nijntje Museum hoeft dat niet meer. Op alle muren staan schilderingen van het eenvoudige tekenfiguurtje en haar vriendjes in allerlei vrolijke kleuren. Toch blijft het overzichtelijk en gezellig.

Misschien komt dat doordat de ruimten in het voormalige Dick Bruna Huis in Utrecht het afgelopen halfjaar groter zijn gemaakt en op thema zijn ingericht.

Kom je het Nijntje Museum binnen, dan beland je allereerst in haar woonkamer. Daar staan kleine stoelen, waar kinderen lekker kunnen zitten. Er is een keukentje, waar ze mogen kokkerellen of gewoon door de keukenkastjes kunnen kruipen. „Ze mogen hier doen wat ze thuis ook het liefst zouden doen: volwassenen naspelen”, zegt conservator Yolanda van den Berg. „Alles is zo veilig mogelijk gemaakt voor kinderen, zodat ze kunnen ontdekken, spelen, onderzoeken en hun eigen nieuwsgierigheid volgen. Een wereld zoals Dick Bruna die ook voor ogen heeft gehad bij het tekenen van Nijntje.”

Elke ruimte is vernuftig ingesteld op peuters en kleuters. Zo komen er in de ‘dierentuin’ apen uit een boom als je aan hun staart trekt en kun je papegaaien je eigen woorden laten nazeggen. In de ‘dokterspraktijk’ staat een lengtemeter, met een lachspiegel die de bezoekertjes langer doet lijken dan ze zijn. Ook kunnen ze er hun ogen opmeten en hun oren testen.

Het ‘verkeersplein’ is een educatieve tentoonstelling. Kinderen leren daar hoe ze bijvoorbeeld op de bus moeten wachten en wat je moet doen als een trein nadert.

Zelfs de wc’s zijn afgestemd op kinderen, zegt Van den Berg. Ze laat de ruimte zien, waar de lage toiletpotten en wasbakken voor vertedering zorgen.

Zijn er dan geen beperkingen voor de kinderen die het Nijntje Museum bezoeken? O jawel, toch. „Eten mag alleen in ‘het bos’. Dit om te voorkomen dat het overal vies wordt en dat het originele werk van Dick Bruna dat hier en daar hangt beschadigt raakt. Bovendien mag je in andere musea ook niet overal eten en aan die regel willen wij ons ook houden.”

Het museum moet vooral voor veel plezier zorgen. „Kinderen moeten het gevoel krijgen dat ze in Nijntjes wereld zijn beland.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer