Woning in Darmstadt doorzocht in verband met ’Madrid’
Justitie in Duitsland heeft vrijdag bevestigd dat de politie donderdagavond een woning in Darmstadt heeft doorzocht in verband met de aanslagen in Madrid. Het is niet bekend waar precies naar gezocht is.
Een van de verdachten die woensdag in Spanje in verband met de aanslagen is opgepakt, een 28–jarige Marokkaan, zou in de woning hebben verbleven.
Duitse media repten donderdag van een jarenlang verblijf in de woning en stelden dat de aanslagen van 11 maart mogelijk in Duitsland zijn voorbereid.
De Duitse procureur–generaal Kay Nehm liet vrijdag echter weten dat nog lang niet vaststaat dat de voorbereidingen voor de terreuracties in Duitsland zijn getrofffen. Verder zei Nehm dat de Marokkaan slechts enkele dagen in Duitsland heeft doorgebracht.
De Süddeutsche Zeitung berichtte vrijdag op gezag van Duitse inlichtingendiensten dat de Marokkaan die in het huis in Darmstadt woonde, zich in 2003 voor een studie elektrotechniek aan de universiteit van die stad had ingeschreven. Volgens de zender ARD stond hij bij Duitse inlichtingendiensten sinds 2002 als extremist bekend. Het is onduidelijk welke rol de man bij de aanslagen kan hebben gepleegd.
De Süddeutsche Zeitung legde een verband tussen de man uit Darmstadt en Mohammed Atta, lid van een Hamburgse cel van al–Qaeda en leider van de groep daders van de aanslagen in New York en Washington van 11 september 2001. Ook Atta studeerde elektrotechniek.
In verband met de aanslagen in Madrid zijn negentien mensen gearresteerd. De Spaanse politie verrichtte de meest recente arrestaties woensdag en donderdag in Madrid en Toledo, aldus Spaanse media vrijdag. Zij hield toen vijf personen aan.
Volgens de krant El Periódico verdenkt de politie zeker een van de vijf verdachten van betrokkenheid bij aanslagen in Casablanca in mei. Het zou gaan om een man met banden met Temsamani Jad Hicham, imam in de provincie Toledo. De politie arresteerde de geestelijke vorig jaar juni in de Baskische hoofdstad Vitoria. De Spaanse autoriteiten stemden in december in met de uitlevering van Jad Hicham aan Marokko.