Blok wil wet over inkomensgegevens repareren
DEN HAAG (ANP). Woonminister Stef Blok en staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes buigen zich over de gevolgen van een uitspraak van de Raad van State over inkomensgegevens van huurders van sociale huurhuizen. Dat schrijft Blok aan de Tweede Kamer. De Raad van State oordeelde woensdag dat de Belastingdienst die gegevens niet mag doorspelen aan verhuurders. Volgens de raad is de wet er niet duidelijk genoeg over.
Blok schrijft dat hij al bezig is de verplichting nadrukkelijker in de wet te krijgen. Hij hoopt de reparatie 1 juli van dit jaar op orde te hebben.
Sinds 2013 kunnen eigenaren van sociale huurhuizen inkomensgegevens van hun huurders opvragen bij de Belastingdienst, Ze kunnen dan nagaan of die huurders te veel verdienen voor een sociaal huurhuis. Een huurder stelde dit aan de kaak bij Financiën, maar het departement liet weten dat het wettelijk verplicht is de gegevens door te geven. De Raad van State kan zo’n expliciete verplichting echter niet in de wet vinden.
Als uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dat huurders een te hoog inkomen hebben en dus ‘scheefwonen’, mogen verhuurders de huren verhogen. Huurders worden zo gestimuleerd hun sociale huurwoning in te ruilen voor een koophuis of een huurwoning in de vrije sector. Het gaat om het inkomen van het hele huishouden, verdiensten van kinderen als bijvoorbeeld krantenbezorger uitgezonderd.
Directeur Ronald Paping van de Woonbond zegt dat de vraag rijst wat de uitspraak van de Raad van State betekent voor huurders die de afgelopen drie jaar op basis van onrechtmatig verstrekte gegevens een extra hoge huurverhoging hebben gekregen. De Woonbond onderzoekt al of huurders op basis van de uitspraak de extra betaalde huurverhoging kunnen terugvorderen.
De kwestie komt donderdagavond ook aan de orde tijdens een debat over doorstroming op de huurmarkt.