Cito verliest terrein aan alternatieve eindtoetsen basisschool
BARNEVELD. Een fors aantal basisscholen laat dit jaar de Cito-eindtoets linksliggen en kiest een concurrerende toets. Dat meldde het Nederlands Dagblad woensdagmorgen.
Het ND concludeert dit uit het aantal inschrijvingen voor de IEP Eindtoets en de Route 8-toets, de twee andere varianten die zijn toegestaan voor de eindtoets in groep 8. Een kwart van de basisscholen heeft zich aangemeld voor een van deze twee toetsen. Vorig jaar was dat nog minder dan 10 procent en koos 85 procent van de basisscholen voor de eindtoets van Cito.
Basisscholen zijn dit jaar voor het eerst verplicht een centrale eindtoets af te nemen. Tot 1 februari hadden scholen de tijd om zich voor een van de drie toetsen aan te melden. Alle drie worden ze door de overheid betaald.
Bureau ICE, de aanbieder van de IEP Eindtoets, zag het aantal inschrijvingen groeien van 279 scholen in 2015 naar 1200 dit jaar. Dat is ongeveer 18 procent van de basisscholen. Directeur Heij denkt dat dit onder meer te maken heeft met het feit dat Cito lange tijd een soort monopoliepositie had. „Scholen zijn blij dat ze eens iets anders kunnen kiezen”, zegt ze in het ND.
Acht procent –535 basisscholen– kiest voor de Route 8-toets. Vorig jaar waren dat 149 scholen. Directeur Lubbers van toetsontwikkelaar A-Vision denkt dat veel scholen zich vorig jaar aan het oriënteren waren en daarom nog kozen voor de „vertrouwde” variant van Cito.
Het College voor Toetsen en Examens (Cvte) wil nog geen cijfers geven over het aantal aanmeldingen. Die zijn nog niet definitief, omdat de laatste inschrijvingen nog binnendruppelen.