„Brazilië kan eerdere uitroeiing zikamug niet herhalen”
RIO DE JANEIRO. Meer dan zestig jaar geleden heeft Brazilië al eens de mug uitgeroeid die vandaag het zikavirus verspreidt. Dat nog eens herhalen is onmogelijk, zeggen experts.
Brazilië heeft de zogenoemde Aedes aegypti al eens uitgeroeid in 1954. Toen gebeurde dat in de strijd tegen de gele koorts, een ziekte die deze mug verspreidde en die voor een deel van de patiënten dodelijk was.
Sindsdien is de mug, die zich in tropische en subtropische gebieden ophoudt, met tussenpozen teruggekeerd in Brazilië. Daarbij verspreidt ze vooral dengue of knokkelkoorts. En nu dus ook het zikavirus.
De mug opnieuw uitroeien is vandaag onmogelijk, zelfs niet met de 220.000 soldaten die Brazilië nu inzet, zegt epidemioloog Eduardo Costa, die op het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk is voor onderzoek en technologie.
Stilstaand water
Het aantal virussen is toegenomen en de steden tellen veel meer inwoners en zijn veel dichter bevolkt. In armere gebieden en regio’s ontbreken bovendien vaak sanitaire voorzieningen en vind je overal vuilnis en voorwerpen waarin regenwater kan blijven stilstaan, zoals potten en afgedankte autobanden. De mug plant zich voort in waterreservoirs.
Volgens epidemiologen zijn er nog te weinig gegevens over de ziektes die de Aedes aegypti overdraagt, omdat melding niet verplicht is en daardoor veel informatie verloren gaat.
Bij dengue, een van de andere ziektes die de Aedes aegypti verspreidt, vertoont de patiënt hoge koorts, hevige hoofdpijn, een verlies van eetlust, huiduitslag op borst en benen, misselijkheid en braken. Een klein percentage van de besmette mensen krijgt uiteindelijk hemorragische denguekoorts (dengue hemorrhagic fever of DHF), een variant die dodelijk kan zijn.
Gele koorts
Bij gele koorts zijn de symptomen gelijkaardig. Ook daar kan een dodelijke hemorragische koorts optreden.
In Zuid-Amerika komen nog 20.000 gevallen van gele koorts per jaar voor. De meeste gevallen doen zich voor in Afrika ten zuiden van de Sahara: 180.000 gevallen per jaar.