Binnenland

Omgekomen en vermiste vissers Arnemuiden herdacht

ARNEMUIDEN. Honderden mensen hebben zaterdagochtend in Arnemuiden in de stromende regen de 96 vissers uit die plaats herdacht die sinds 1805 zijn omgekomen of vermist zijn geraakt. De plechtigheid was bij het monument dat onlangs op de nieuwe begraafplaats voor deze vissers is opgericht.

Jan Dirk van Scheyen
1 February 2016 14:55Gewijzigd op 16 November 2020 01:07
In Arnemuiden zijn zaterdag omgekomen en vermiste vissers herdacht. beeld Van Scheyen Fotografie
In Arnemuiden zijn zaterdag omgekomen en vermiste vissers herdacht. beeld Van Scheyen Fotografie

„Ik hoop dat dit monument eraan bijdraagt dat wij de mensen die het leven lieten op zee nooit zullen vergeten”, zei wethouder Aalberts van de gemeente Middelburg tijdens de plechtigheid. Na zijn korte toespraak sprak de zus van Karel van Dalen, een visser die op 18 november 1981 op achttienjarige leeftijd tijdens zijn eerste visreis verdronk en nooit is teruggevonden.

De namen van alle 96 vissers werden opgelezen en na een minuut stilte werden kransen bij het monument gelegd namens de provincie Zeeland en de gemeente Middelburg, Visned, de Nederlandse Vissersbond, de Zeeuwse vismijnen, Stichting Los- en Vissorteer, Steenhouwerij Dominicus, Bewonersgroep Arnemuiden en Stichting Nieuwpoort 28.

Die laatste stichting is opgericht nadat vijf jaar geleden de garnalenkotter Nieuwpoort 28 voor de Belgische kust was omgeslagen. De drie vissers zijn nog altijd vermist. Stichting Nieuwpoort 28 zamelde geld in voor de familie van die omgekomen vissers. Binnenkort heft zij zichzelf op. Het geld dat overbleef, werd bestemd voor het monument, dat is vervaardigd door Steenhouwerij Dominicus in Westkapelle.

Vóór de herdenking werden de nabestaanden en genodigden zaterdagochtend ontvangen in dorpshuis De Arne. Van daaruit gingen ze te voet naar de nieuwe begraafplaats aan de Veerseweg, waar de overige belangstellenden zich hadden verzameld.

Arnemuidenaar Cas Caljouw, eigenaar van de kotter ARM 25, schat dat 350 mensen de herdenking hebben bijgewoond. „Het was zeer bijzonder”, vertelt hij na afloop. „Je kunt het niet vergelijken met een begrafenis en toch had het iets statigs. Het was gewoon op zijn plaats. En dat het stortregende vond ik eigenlijk wel symbolisch voor het noeste werk van vissers, die zo vaak in regen en wind bezig zijn.” Het oplezen van de namen greep Caljouw nog het meest aan. „Dat kwam wel binnen”, zegt hij. Caljouw heeft het gevoel dat het monument nu al zijn belang voor de Arnemuidse gemeenschap heeft bewezen. „Met de komst ervan kunnen mensen iets afsluiten, zodat ze verder kunnen. In gesprekken na afloop met nabestaanden merk je dat deze herdenkingsplaats in een behoefte voorziet. Er wordt hier weinig over de vermiste en omgekomen vissers gesproken. Het is goed dat er nu een plek is waar je je kunt afzonderen terwijl je af en toe een blik kunt werpen op de naam van de persoon die je ontviel.”

Op het uit vijf zuilen bestaande monument staan de namen van de 96 omgekomen vissers. De jongste was Joos Mulder. Hij was nog maar 14 toen hij op 22 mei 1878 vermist raakte op zee.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer