Binnenland

Noodverordening in Luttelgeest rond komst azc

LUTTELGEEST. Burgemeester Van der Werff (CDA) van de gemeente Noordoostpolder ligt onder vuur nadat hij donderdagavond journalisten heeft geweerd uit een gebied van 5 kilometer rond de plaats waar een informatieavond over de komst van een asielzoekerscentrum werd gehouden.

Redactie regio
29 January 2016 12:39Gewijzigd op 16 November 2020 01:04
beeld ANP
beeld ANP

Minister Plasterk gaf vrijdagochtend aan dat de pers zijn werk moet kunnen doen, de fractie VNL stelde Kamervragen en Omroep Flevo­land overwoog vandaag om aangifte te doen tegen Van der Werff.

De gemeente Noordoostpolder informeerde inwoners van Luttelgeest donderdagavond over de komst van een tweede azc. In het 2200 inwoners tellende dorp is al jaren een azc voor 1400 mensen. Daar moet nu een tweede instelling voor 450 vluchtelingen bij komen. De bijeenkomst vond plaats in de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Burgemeester Van der Werff wilde dat daar geen pers bij aanwezig zou zijn, om ervoor te zorgen dat omwonenden de bijeenkomst ongestoord en anoniem konden bijwonen. Ook vreesde hij voor ongeregeldheden. Van der Werff stelde een noodverordening in, die echter pas rond 20.00 uur bekend werd. De noodverordening gold tot middernacht voor iedereen die niet was uitgenodigd, of de openbare orde verstoorde tot in een straal van 5 kilometer rond Luttelgeest.

Toen een verslaggever en een cameraman van Omroep Flevoland het terrein op wilden, werden ze door politieagenten weggestuurd. Daarop ging de verslaggever in gesprek met omwonenden, maar ook dat werd door agenten belet.

Hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland noemde de actie van de burgemeester vrijdagochtend een schande.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zei vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad dat de pers vrij moet kunnen handelen. Plasterk zei tegenover een verslag­gever van de NOS dat er specifieke veiligheidsredenen kunnen zijn waarom niet iedereen kan worden toegelaten bij een bijeenkomst. Het uitgangspunt is volgens de minister dat de pers zijn werk moet kunnen doen.

De partij VNL zal over het gebeuren van donderdagavond vragen gaan stellen aan het kabinet, zo meldde Omroep Flevoland vrijdagochtend. VNL vindt dat de persvrijheid ernstig wordt beperkt door het noodbevel en wil dat journalisten niet langer worden geweerd.

Aantasting

Media hekelden deze week de aantasting van de persvrijheid bij dit soort informatieavonden. Zo protesteerde het Genootschap van Hoofdredacteuren eerder deze week tegen het weren van journalisten bij bijeenkomsten over de komst van azc’s.

Minister Plasterk zegt nog niet met de betrokken burgemeesters te hebben gesproken. Hij vindt dat vooral de gemeenteraden de burge­meesters ter verantwoording moeten roepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer