Brussel pleit voor gelijke regels in EU rond belasting
BRUSSEL. Voor ondernemingen die actief zijn in de Europese Unie moet het moeilijker worden om onder de belastingplicht uit te komen. De Europese Commissie presenteerde gisteren plannen hiervoor en pleit voor gelijke belastingregels in de lidstaten.
De strijd tegen belastingontwijking is een van de speerpunten van Brussel na onthullingen over belastingdeals door EU-landen die multinationals bevoordelen.
Zo pleit Brussel voor het op elkaar afstemmen van belastingstelsels in de EU. Landen blijven wel zelf verantwoordelijk voor de hoogte van de belastingen.
Veel ondernemingen doen aan agressief fiscaal shoppen om zo weinig mogelijk tot geen belasting te hoeven betalen en maken daarbij handig gebruik van de verschillende regels in de 28 EU-lidstaten. Daar wil de Europese Commissie vanaf. Alle EU-landen zouden daarom antimisbruikregels in hun wetgeving moeten opnemen.
Brussel wil ook dat het moeilijker wordt voor bedrijven om winsten die in de EU worden behaald door te sluizen naar derde landen waar geen of nauwelijks belasting wordt geheven op winsten. Ook de aftrekbaarheid van rente binnen een concern moet worden beperkt.
Rechtvaardigheid
„Winsten moeten worden belast waar ze worden gemaakt”, zei Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken). Hij noemde de strijd tegen de „onacceptabele” belastingontwijking „een gevecht voor meer sociale rechtvaardigheid.”
Moscovici verwacht een „volwassen” reactie van de lidstaten op zijn plan. Tot nu toe zijn de reacties uit het Europees Parlement overwegend positief. Wel zou er een race kunnen ontstaan tussen lidstaten wie de laagste winstbelasting vaststelt.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwde gisteren in Het Financieele Dagblad voor schade aan het imago van Nederland als vestigingsland voor bedrijven. Ook zouden de plannen van de Europese Commissie schadelijk zijn voor de concurrentiekracht van de Europese Unie.