Economie

Bonussen Philips-top verdrievoudigen

De bonussen die de Philips-top dit jaar tegemoet kan zien, zullen ruim het drievoudige bedragen van die van het voorgaande jaar. De raad van bestuur van Unilever heeft vorig jaar juist een fors kleinere beloning gekregen.

Redactie economie
26 March 2004 08:08Gewijzigd op 14 November 2020 01:04

De extra’s voor de Philips-leiding vloeien voort uit het feit dat de gestelde doelen voor het management geheel zijn gehaald. Dat zei president-commissaris L. van Wachem tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het elektronicaconcern.

Er is grote onrust ontstaan rond de sterk stijgende inkomens van topmanagers zoals die van Philips. Bij dit concern liepen de loonkosten van de top vorig jaar, sterk beïnvloed door bonussen, op met 22 procent naar 3,8 miljoen euro. Vooral de bonden waren erg boos. Zij vinden de stijgingen onverantwoord in een tijd dat de werknemers op de nullijn zitten en Philips constant mensen ontslaat.

Vooral het CNV heeft zich in de zaak van de sterk stijgende topinkomens vastgebeten. In een briefwisseling met topman G. Kleisterlee constateerden CNV-baas Terpstra en vice-voorzitter Jongejan van de CNV Bedrijvenbond nog eens dat de verhogingen niet kunnen worden uitgelegd aan de leden. Zij verwachten dat de leiding van de grote bedrijven in deze moeilijke tijden het goede voorbeeld geeft.

De bonden staan in hun vrees voor de gevolgen van maatschappelijke onrust die de inkomensstijgingen in de top van het bedrijfsleven hebben, niet alleen. Een vertegenwoordiger van de twee grootste pensioenfondsen, ABP (overheid) en PGGM (zorg), was ook bevreesd voor de gevolgen van de ontstane onrust voor het economisch herstel.

ABP en PGGM geloven niet in argumenten die erop neerkomen dat goede managers alleen met veel geld kunnen worden vastgehouden.

Minder kan volgens Van Wachem niet. „Je kunt je niet onttrekken aan de internationale opvattingen over het belonen van topmensen, ook al levert je dat in de maatschappij geen applaus op”, vindt de oud-topman van Shell.

De top van levensmiddelenconcern Unilever heeft in 2003 fors aan beloning ingeleverd door het wegvallen van bonussen. Bestuursvoorzitter A. Burgmans zag zijn inkomen met ongeveer 37 procent dalen. Hij ging van 2,9 miljoen euro in 2002 terug naar 1,8 miljoen. Dat bleek vrijdagmorgen uit het jaarverslag en een toelichting daarop.

De beloning van Burgmans’ Britse collega N. FitzGerald werd meer dan gehalveerd. Hij kreeg in 2003 2,1 miljoen euro tegen 4,7 miljoen een jaar eerder. Het verschil is bij FitzGerald zo groot omdat er een flinke optiewinst in de beloning zat verwerkt.

Het basissalaris van beide topbestuurders is het afgelopen jaar veel harder gestegen dan de inflatie. Burgmans kreeg er ongeveer 8,2 procent bij en kwam uit op 1,3 miljoen euro, tegen 1,2 miljoen euro in 2002. FitzGerald ging er circa 8,5 procent op vooruit tot een bedrag van 1,5 miljoen euro. Naast het basissalaris is er ook geld uitgekeerd wegens geleverde prestaties plus vergoedingen voor zaken als huisvesting en autogebruik.

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder heeft donderdag fel uitgehaald naar de miljoenensalarissen die managers bij grote bedrijven verdienen. „Dat mag dan wettelijk zijn toegestaan, het is niet ethisch en fatsoenlijk”, aldus Schröder.

Volgens de bondskanselier zijn er in Duitsland „enkele honderden topverdieners” die miljoenen binnenhalen, zo zei hij in een regeringsverklaring in het Duitse parlement. Een van hen is de topman van Deutsche Bank, Josef Ackermann. Het bankconcern onthulde donderdag dat diens jaarinkomen vorig jaar 11,1 miljoen euro bedroeg, 60 procent meer dan in 2002.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer