Daklozen Rotterdam krijgen eten op recept
Huisartsen van enkele instellingen voor maatschappelijke opvang in Rotterdam gaan vanaf april warme maaltijden voorschrijven aan dak- en thuislozen. De initiatiefnemers, de sociale dienst en de GGD, willen met de proef de broze gezondheid van de groep verbeteren.
„Bij sommige daklozen slaat de medische behandeling van kwalen niet meer aan, omdat ze ondervoed zijn”, zei donderdag een woordvoerder van de GGD.
Voor het project zijn 10.000 maaltijden beschikbaar gesteld. Huisartsen en verpleegkundigen van het Centrum voor Dienstverlening, het Leger des Heils en de Pauluskerk meten eerst de lengte en het gewicht van de daklozen. Ze beslissen dan of extra voeding nodig is. De artsen schrijven een recept uit, waarmee een dakloze op verscheidene punten in de stad een keer per dag een warme maaltijd kan krijgen.
De GGD schat dat ongeveer vijftig daklozen voor de maaltijden op recept in aanmerking komen. „Mensen die weinig geld hebben voor eten, maar wel inzien dat ze het nodig hebben en gemotiveerd zijn om mee te werken”, aldus de woordvoerder. Artsen kijken na zes weken of de behandeling heeft geholpen.
Ook willen de Rotterdamse instellingen binnenkort op tien plaatsen in de stad een vast medisch spreekuur voor dak- en thuislozen instellen. Sinds vorig jaar loopt er een proefproject, waarbij zwervers met hun klachten bij een arts terechtkunnen. Het is de bedoeling het spreekuur permanent te maken en centraal te coördineren.
Van daklozen bestaat vaak geen medisch dossier. De instellingen willen hen daarom op straat aanspreken en bij opvangadressen een vaste vorm van zorg bieden.