Binnenland

Directeur: We vouwen de handen voor onze school

HILVERSUM. Hij sluit niet uit dat de jongste plannen van staatssecretaris Dekker (Onderwijs) het einde kunnen betekenen van de Hilversumse Petrus Dathenusschool. Directeur Tobias van Iwaarden (28): „We willen het ootmoedig neerleggen bij de grote Instandhouder.”

26 January 2016 18:58Gewijzigd op 16 November 2020 00:59
beeld Jaco Klamer.
beeld Jaco Klamer.

Volgens Verus, de vereniging voor rooms-katholiek en protestants-christelijk onderwijs, worden zo’n 120 basisscholen door Dekkers plannen in hun voortbestaan bedreigd. Hun toekomst is in gevaar, omdat de richting waartoe een school behoort als het aan de staatssecretaris ligt voortaan geen relevant criterium meer is in de onderwijswet. Nu is dat nog wel het geval. Om die reden mogen scholen die onder de opheffingsnorm zijn beland toch openblijven wanneer zij in hun regio de laatste en enige van een bepaalde richting zijn.

Op de lijst van Verus stonden aanvankelijk ook een reformatorische basisschool uit Ermelo en een uit Groningen, maar deze gegevens blijken momenteel niet meer actueel. Wel een terechte vermelding kreeg de Petrus Dathenusschool in Hilversum. De school, die leerlingen trekt uit onder andere Hilversum, Huizen, Breukelen, Loosdrecht, Loenen en Blaricum, telde in de hoogtijdagen 220 leerlingen. Inmiddels zijn het er 60, terwijl de opheffingsnorm in Hilversum 169 bedraagt.

Van Iwaarden: „Om uiteenlopende redenen verwisselden nogal wat ouders uit onze achterban het seculiere Hilversum en omgeving voor een woonplaats elders op de Biblebelt. Deze trend heeft doorgezet, met als gevolg dalende leerlingaantallen op onze school. De terugloop houdt ons bezig. Ook de versobering van het signatuurvervoer is voor het bestuur een aandachtspunt.”

In 2010 betrok de school een nieuw pand dat wordt gedeeld met de rooms-katholieke Titus Brand­sma en de openbare Lelyschool. Van Iwaarden: „De directeur van de Titus Brandsma grapte laatst: Als jullie voortbestaan echt in gevaar komt, sluit je je maar aan bij onze stichting. Uiteraard is dat geen optie, maar het gebaar is sympathiek.”

Of Dekkers nieuwste voorstel echt de nekslag voor de school zal blijken te zijn, staat volgens de directeur nog te bezien. „We hopen dat er hoe dan ook ruimte zal blijven voor het bijzonder onderwijs. In de wet zelf staat daarover nog niets, maar Dekker heeft daar wel toezeggingen over gedaan.”

Aan de leerlingen van de groepen 7 en 8 aan wie Van Iwaarden gisteren lesgaf, vroeg hij op te schrijven hoe ze het zouden vinden als de school de deuren zou moeten sluiten. „Erg”, reageerde een van hen, „want ik leer hier niet alleen wat ik moet weten voor later, maar ook wat in het leven het allerbelangrijkste is.”

Her en der wordt gefluisterd dat de liberale Dekker met zijn jongste voorstel mogelijk een bijbedoeling heeft: de ruimte voor het bijzonder onderwijs zo veel mogelijk inperken. Van Iwaarden: „Ik durf daar oprecht niet over te speculeren. Eén ding weet ik wel: dat wij hier elke dag het Woord nog mogen opendoen, is de satan een doorn in het oog. Hem is er alles aan gelegen onze kinderen te vullen met idealen die niet verder gaan dan het hier en nu. Daarom hebben wij als personeel en bestuur tegen elkaar gezegd: Laten we de handen vouwen en onze zorgen neerleggen bij de grote Instandhouder, Die alle dingen regeert.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer