Politiek

De Teevendeal, hoe ging het ook alweer?

DEN HAAG. Al bijna twee jaar houdt de Teevendeal de gemoederen bezig. Het boek leek dicht te kunnen, maar krijgt toch een vervolg. Een overzicht.

Redactie politiek
26 January 2016 11:48Gewijzigd op 16 November 2020 00:57
Voormalig staatssecretaris Teeven. beeld ANP
Voormalig staatssecretaris Teeven. beeld ANP

11 MAART 2014: Het tv-programma Nieuwsuur meldt dat staatssecretaris Teeven (Justitie) in 2000 een schikking zou hebben getroffen met drugscrimineel Cees H. Voor 750.000 gulden zou justitie het beslag op H.’s banktegoed hebben beëindigd, zodat hij weer vrij over zijn misdaadfortuin kon beschikken. Teeven zou hebben gehandeld zonder toestemming van de justitietop.

13 MAART 2014: Minister Opstelten sust de inmiddels ontstane ophef. Teeven had wel toestemming, en dat de deal H. enorm zou hebben verrijkt, is volgens de minister onjuist.

3 JUNI 2014: In een Kamerbrief stelt Opstelten dat de financiële details rond de schikking niet meer kunnen worden achterhaald.

4 MAART 2015: Nieuwsuur onthult alsnog een gedetailleerd betalingsoverzicht dat gewoon in een bureaula van het openbaar ministerie in Amsterdam bleek te liggen. Wat blijkt? H.’s banktegoed, dat justitie na het beslag te hebben opgeheven overmaakte naar een Nederlandse rekening en vervolgens aan H. teruggaf, bedroeg bijna 5 miljoen gulden.

8 MAART 2015: Op het ministerie van Veiligheid en Justitie vinden ingehuurde ict-experts ook een digitaal rekeningafschrift.

9 MAART 2015: Opstelten en Teeven treden af.

10 MAART 2015: De Tweede Kamer roept premier Rutte op extern, onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de Teevendeal. Rutte zegt dit toe.

9 DECEMBER 2015: De onderzoekscommissie onder leiding van voormalige ombudsman Oosting presenteert haar bevindingen. Teeven blijkt inderdaad solistisch te hebben geopereerd. Opsteltens aanpak om de ware toedracht boven tafel te krijgen, vertoont volgens de commissie nogal wat tekortkomingen.

16 DECEMBER 2015: Na een debat over het Oostingrapport steunt een grote Kamerminderheid een motie van afkeuring tegen het kabinet vanwege de afwikkeling van de Teevendeal.

25 JANUARI 2016: Na nieuwe onthullingen van Nieuwsuur kondigt minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan dat de commissie-Oosting het onderzoek heropent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer