Kerk & religie

Hervormde evangelisatie Wieringerwaard wordt hervormde gemeente

De hervormde evangelisatie Pniël in Wieringerwaard wordt zondag 31 januari geïnstitueerd tot zelfstandige gemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Redactie kerk
26 January 2016 10:07Gewijzigd op 16 November 2020 00:57
Het Witte Kerkje van Wieringerwaard, aan de Trambaan. Beeld hervormde evangelisatie Pniël / Nelly Veenstra
Het Witte Kerkje van Wieringerwaard, aan de Trambaan. Beeld hervormde evangelisatie Pniël / Nelly Veenstra

Dat meldde de Noord-Hollandse evangelisatie maandag.

Na een speciale kerkdienst onder leiding van ds. L. Wüllschleger uit Amersfoort wordt de oprichtingsakte ondertekend van de nieuwe gemeente: de hervormde gemeente van bijzondere aard te Wieringerwaard. „In de praktijk verandert er weinig; de Nederlands Hervormde Evangelisatie op Gereformeerde Grondslag ”Pniël” heeft al jaren een eigen kerkenraadscommissie die zelfstandig functioneert, maar formeel vallen de meeste leden nu nog onder de Protestantse Gemeente Anna Paulowna. De vorming van een officiële gemeente geeft een volwaardige positie binnen de Classis Alkmaar met een eigen beleid, dat gericht is op het kerk-zijn in het dorp Wieringerwaard”, aldus de evangelisatie.

Ds. Wüllschleger, oud-directeur van de IZB (voor zending in Nederland), zal zondag de ouderlingen en diakenen van de Hervormde Gemeente bevestigen in het ambt. Daarna worden de oprichtingsaktes ondertekend in het bijzijn van notaris mevr. mr. W. C. M. Baalman uit Wieringerwaard. Naast het college van B&W, zijn kerken uit de regio en diverse relaties uitgenodigd om de dienst bij te wonen. De instituerings- en bevestigingsdienst begint om 11.00 uur in het Witte Kerkje van Wieringerwaard, aan de Trambaan.

Te vrijzinnig

De hervormde evangelisatie in Wieringerwaard werd in 1943 opgericht door arbeiders die afkomstig waren uit andere delen van het land. Zij waren ontevreden over de prediking in Wieringerwaard, die in hun ogen te vrijzinnig was. De eerste tien jaar kwamen de leden op verschillende plekken bijeen (onder andere in de zaal van het plaatselijke café, een schilderswerkplaats en een garage), maar dat veranderde toen er in 1953 een eigen gebouwtje met de naam Pniël kwam. In deze voormalige directiekeet werd tot 1989 gekerkt. Sindsdien worden de samenkomsten gehouden in het Witte Kerkje van Wieringerwaard.


Zie ook:

Evangelisatie Wieringerwaard maakt gebruik van Witte kerkje : „De Heere gaat door met Zijn werk in Noord-Holland” (Reformatorisch Dagblad, 14-12-1989)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer