Panaviation-affaire bereikt Nederland
De inspectiedienst van Verkeer en Waterstaat heeft bij negen Nederlandse bedrijven onderdelen aangetroffen die zijn gekocht bij het Italiaanse Panaviation. Het gaat om 39 onderdelen die „niet cruciaal zijn voor de vliegveiligheid.” Dat heeft een woordvoerder van de dienst dinsdag gezegd.
Panaviation kwam eind januari in opspraak. Het bedrijf wordt ervan verdacht afgekeurde tweedehands-vliegtuigonderdelen wereldwijd te hebben verkocht aan verschillende luchtvaartmaatschappijen. Het bedrijf leverde er valse keuringscertificaten bij.
De inspectiedienst wil niet zeggen om welke bedrijven het in Nederland gaat. Het eerste onderzoek is afgerond, maar er volgt een tweede, uitgebreider onderzoek. „We hebben in eerste instantie honderd bedrijven aangeschreven die iets met vliegtuigen van doen hebben”, legt de woordvoerder uit. Daaruit zijn de negen bedrijven naar voren gekomen. Het richtte zich op de periode vanaf 1 januari 2000. Nu wordt het onderzoek uitgebreid naar eerdere jaren, tot begin jaren tachtig. „De inspectie is erg nieuwsgierig naar de rol van Panaviation door de jaren heen”, zegt de woordvoerder. „Dat wordt nu helemaal uitgespit, dat kan wel even gaan duren.”
De inspectie kan niet uitsluiten dat er nog vliegtuigen in Nederland zijn waar onderdelen in zitten die bij de Italianen zijn gekocht. Het ging nu nog om zaken als kapjes en stekkers. „Deels in magazijnen, deels in vliegtuigen. Maar in geen geval in vitale delen van het vliegtuig.” Toch zijn de onderdelen inmiddels vervangen. De oude onderdelen zijn nu ’in quarantaine’ en worden nader onderzocht.
Wellicht worden de namen van de betrokken bedrijven bekendgemaakt als het onderzoek helemaal is afgerond.
Luchtvaartmaatschappij KLM zegt zelf geen zaken te hebben gedaan met Panaviation. Maar via de voormalige Italiaanse partner Alitalia zijn er wel onderdelen van het bedrijf bij KLM terechtgekomen. „Het gaat om twee microfilters die nooit ingebouwd zijn, een inspectiepaneel en een relais dat we via een toeleveringsbedrijf binnenkregen”, aldus een KLM-woordvoerder. KLM heeft de vondst van deze vier onderdelen bij de inspectie gemeld.