Deel economen vindt CPB te invloedrijk
AMSTERDAM. Een op de drie economen vindt de invloed van de modellen van het Centraal Planbureau (CPB) op het regeringsbeleid te groot.
Dat bleek maandag uit een enquête onder Nederlandse topeconomen van economenforum Me Judice. Eveneens een op de drie economen noemt het voorspellen van de toekomst met economische modellen „zinloos.”
Modellen staan al langer ter discussie als middel om de toekomst te voorspellen. Onlangs nog kwamen de CPB-modellen onder vuur te liggen toen het tijdens het debat over het Belastingplan ging om de vraag of de fiscaal gedupeerde groep alleenverdieners niet een groter deel van de lastenverlichting van 5 miljard euro zou moeten krijgen. Een voorstel hiertoe van CDA, SP, CU en SGP kreeg echter geen steun van het kabinet, omdat dit in de CPB-modellen te veel werkgelegenheid zou kosten.
In het CPB-model kost een eenmalige tegemoetkoming van 1 euro voor gezinnen met één kostwinner maar liefst 21.000 banen, terwijl in werkelijkheid de effecten van een dergelijk extraatje voor alleenverdieners marginaal zouden zijn.
Sinds het debat over het Belastingplan is de onvrede in Den Haag over de CPB-modellen gegroeid. Het CDA meldde vorige week al te overwegen het volgende verkiezingsprogramma niet te laten doorrekenen door het CPB. In NRC Handelsblad sloten SP en SGP zich daar dit weekeinde bij aan.
Vanwege de kritiek op de modellen die het bureau gebruikt, heeft het CPB op 12 februari een speciale informatiebijeenkomst ingelast –”Een kijkje in de machinekamer van het CPB”– voor journalisten.